IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Живот
22:05 | 17 март 2015
Обновен: 17:06 | 28 април 2024

Вижте бирeната карта на света

Американците обичат Bud Light (и много други разводнени неща)

По материала работи: Слав Велев
Вижте бирeната карта на света

Пътувайте по света, и ще откриете, че има доста разногласия за това, коя е най-добрата или поне най-предпочитаната бира.

 

Разбира се, американците обичат Bud Light (и много други разводнени неща). Но в Канада, любимата бира е по-тежкия братовчед на Bud Light – Budweiser. На челна позиция в Мексико е Corona. В Китай, пиещите бира предпочитат светла бира, наречена Snow, в Индия на почит е Kingfisher. В Бразилия, най популярната е Skol, а отвъд океана в Австралия, любимото пиво е Victoria Bitter.

 

Сайтът за за напитки Vinepair събрал данни от фирмата за маркетингови проучвания Euromonitor и корпоративни отчети от бирени компании от цял свят, за да изготви списък на най-популярните бири, според пазарния им дял. Използвайки тези данни, те създадоха карта, която обрисува изненадващо разнообразна картина на предпочитанията за бира по цял свят.

 

 

В Северна и Централна Америка, предпочитанията варират от добре известните марки, описани по-горе към по-неизвестни като Gallo, която е фаворит в Гватемала, и Imperial, която е хит в Коста Рика.

 

В Южна Америка, някои страни предпочитат местните пива, докато други са оценили чуждо производство (понякога дори такива, произвеждани от съседите им). Polar е любима във Венецуела, която е и местно производство. А Quilmes – избраната бира на Аржентина – оригинално се произвеждала в страната, макар сега това да се случва в Люксембург и от заводи в цял свят. Парагвай, междувременно, пие бира Brahma, която е бразилска.

 

В Европа, предпочитанията към бирата клонят към собственото производство на всяка страна. Французите предпочитат Kronenbourg 1664, която е собстеност на датската Carlsberg, но се произвежда в Страсбург, Франция. В Ирландия, най-харесваната бира е местната Guinness. В Холандия на почит е Haineken. В Италия изборът е Birra Moretti. Испания предпочита Cruzcampo.

 

В Африка, фаворитите включват Tango в Алжир (която, макар и да е била алжирска, вече е собственост на Haineken от 2008 г. насам), Star в Нигерия (където Guinness също е много популярна). Най-купуваната бира в Южна Африка пък е Carling Black Label, която е канадска и е собственост на глобалния бирен гигант SABMiller.

 

В Близкия изток, популярните марки варират от Gold Star в Израел до  Moussy в Саудитска Арабия, Efes в Турция и Delster Classic в Иран, която според Euromonitor „е толкова популярна сред иранските потребители от появата си, че Delter сега е синоним на бира с ниско съдържание на алкохол”.

 

В Азия, местната бира е цар. Русия обича своята Baltika (тя съставлява около 40% от продажбите на бира в страната). Както споменахме по-рано Китай и Индия обичат съответно Snow и Kingfisher. Японците предпочитат Asahi. Тайланд еднакво харесва Singha и Chang. В Индонезия пият бирата Bintang, която се произвежда в страната, но е собственост на Haineken.

 

За финал, в Океания, предпочитаната бира е Victoria Bitter в Австралия и и Lion Red в Нова Зеландия.

 

В цял свят, предпочитанията за бира видимо се различават. Като цяло хората предпочитат по-леки, по-нискоалкохолни бири. Но не се заблуждавайте от всичките различни марки. Някои от тях може да се произвеждат местно, но се управляват от една от двете най-големи бирени компании в света – Anheuser-Busch InBev или SABMiller.

 

Anheuser-Busch InBev в крайна сметка, контролират най-популярните бири в САЩ, Канада, Бразилия, Парагвай, Мексико и Аржентина.

 

А SABMiller също не им отстъпват. Компанията притежава най-популярната бира в Колумбия, Южна АФрика, Перу и Еквадор, покрай много други.

 

Източник: Washington Post, ФБР.bg

Коментари

Новини Варна