IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Живот
13:59 | 18 март 2015
Обновен: 02:41 | 28 април 2024

Откриха две "дупки" на Слънцето

По-голямата заема 6-8%

По материала работи: Златина Добрева
Откриха две "дупки" на Слънцето

Астрономи от НАСА забелязаха две големи "дупки" на слънчевата повърхност, пише "Дейли мейл".
По-голямата от двете дупки заема 6-8% от цялата повърхност на Слънцето, което я прави една от най-големите полярни дупки, които учените са наблюдавали от десетилетия насам.
По-малката коронална дупка, която е на отсрещния полюс е дълга и тясна. Тя покрива 3,8 милиарда квадратни километра, което е само 0.16% от слънчевата повърхност.
Короналните дупки са с по-малка плътност и температура и са част от външната страна на слънчевата атмосфера, известна като корона, обясняват от НАСА. Те могат да бъдат източник на бърз слънчев вятър от слънчеви частици, който обгръща Земята, пише dnes.bg.
Феноменът засегна южния полюс на Слънцето и изглежда като черно петно върху неговата повърхност. За първи път подобни дупки са забелязани от астронавти на НАСА през 1973 и 1974 г. Те могат да бъдат наблюдавани дълго време, въпреки че точната им форма се променя. Видими са за около 5 г. или повече.

Коментари

Новини Варна