IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Живот
17:05 | 9 август 2020
Обновен: 23:57 | 17 април 2024

Стюардеса от Добрич работила на яхта за краля на Саудитска Арабия

Оказва се, че и в днешно време стюардесите се избират по външен вид

По материала работи: Слав Велев
Стюардеса от Добрич работила на яхта за краля на Саудитска Арабия

Невероятно и като в приказка – така звучи на моменти разказът на Йоана Митева от Добрич, която e стюардеса на яхта. Младата жена е имала възможността да работи за кралското семейство на една от най-богатите страни в света – Саудитска Арабия, и дори веднъж да обслужва самия крал. Сред най-запомнящите й преживявания е случай, в който пирати са опитали да отвлекат яхтата им, пише ПроНюзДобрич.

 

Йоана Митева е на 25 години. В Добрич завършва СУ „Свети Свети Кирил и Методий” с английски език и история. Избира професията стюардеса на яхта защото решава, че е много интересна, тъй като можеш да пътуваш, да посетиш много държави, да се запознаеш с различни хора. За да се качи на плавателен съд изкарва курс във Военноморското училище във Варна, в края на който държи три изпита на английски език. Качва се на яхта на 19 години, точно на рождения си ден – 25 април 2015 година. Беше много вълнуващо, всички роднини и приятели ме изпратиха с торта на летището, споделя младата жена.


Първата й месторабота е за един от принцовете на Саудитска Арабия. Работи за кралското семейство в продължение на 3 години, включително и за самия крал. Има късмета и още на третата година я повишават в старша стюардеса, което е голяма рядкост за годините й. В един момент решава, че иска да работи за европейци, да пътува малко повече из Европа, защото дотогава е посещавала само арабски държави – Дубай, Саудитска Арабия, Оман и други. Така през последните три години пътува из Европа, обиколила е почти целия континент. Стюардесата споделя, че м. г. само за три месеца е посетила седем държави. Вече втора година работи за люксембургска компания на яхта „Grayzone”, шефът й е германец.

 

Младата жена обяснява, че едно от задължителните условия, за да започнеш работа на яхта е да говориш перфектен английски език. Освен това трябва да покриеш моряшките изпити за плуване, за гасене на пожари, за оказване на първа помощ. Оказва се, че работата на стюардесите на яхта включва доста дейности. Йоана разказва, че освен, че сервират на гостите, помагат по време на плаването като моряци, придружават собствениците на партита. Т. е. са нещо като асистенти. 

Едно от най-вълнуващите й, но и страшни преживявания, е когато яхтата им е гонена от пирати. Това се случва м. г. по време на кросинг от Дубай – 16 дни плаване. Добричлийката обяснява, че по принцип когато се плава от Дубай към Европа винаги има охрана на борда, защото има много пирати. Те се опитват да отвлекат яхти, за да вземат много големи откупи. Тръгнали от Дубай, минали покрай Оман на седмия ден вечерта до яхтата се приближили пирати. Те били в малка лодка, наподобяваща рибарска. Охраната веднага призовала момичетата да се скрият на специално обособено за целта място. Охраната излязла, мъжете били с калашници, с автомати. В крайна сметка яхтата, която е по-бърза от лодката, дала пълен газ и успяла да избяга. Беше много страшно, споделя Йоана. Тя обясни, че когато се плава вечер всички светлини са изгасени, за да не бъде яхтата видяна.


Младата добричлийка разказва любопитни неща и за работата си за кралското семейство на Саудитска Арабия. Тя имала честта веднъж да сервира самия крал. Разказва, че бил обграден от охрана. Стюардесите били предупредени да не го гледат в очите и да не му говорят. Когато му поднася чаша с вода кралят я попитал от къде е. Йоана отговорила, че е българка и тогава той поискал да му каже как е „Благодаря” на български език. Когато му отговорила кралят се опитал да каже Благодаря на нашия език.


На яхтите работим с нормална униформа – с красиви рокли или с пола и риза, разказва стюардесата. Но когато излизат от яхтата е задължително да обличат абая – черна рокля, и да слагат хиджаб – фередже. Не е разрешено да не са зачулени. „Понеже работихме за краля те се опасяваха да не ни отвлекат, да ни измъчват да дадем информация къде се намира в момента”, обяснява Йоана. По думите й не са имали право да излизат когато си поискат, това ставало винаги с охрана. Разказва и друг любопитен момент. Когато решава да напусне компанията й вземат пръстови отпечатъци от десетте пръста и й правят скенер на ретината и на зеницата. „Попитах защо, а те ми отговориха – Защото ако направиш нещо лошо и ти отрежем ръцете да можем да те познаем по очите”, разказва младата жена.

 

Йоана споделя, че от всички посетени от нея държави най-голямо впечатление й е направила Саудитска Арабия. По думите й тя е тотално различна от нашия свят.


„Там законите са толкова строги. Жените не могат да вървят до мъжа, трябва да са на два метра след него и да гледат надолу. Нямат право да шофират, да пушат цигари. По време на Рамадана, който е един месец, нямаш право да ядеш и да пиеш през деня. Това беше за мен голям културен шок”, разказва съгражданката ни.

 

Оказва се, че и в днешно време стюардесите се избират по външен вид. Според Йоана тя и колежките й носят един и същи размер униформа, имат един и същи цвят на косата. Споделя, че познава момичета, които са много способни, но само защото са малко по-пълнички или не толкова привлекателни не успяват да пробият в професията. По думите на младата жена след 30-35 години трудно можеш да си намериш работа като стюардеса. Самата тя смята да работи на яхти още две години и след това да се установи някъде, да има семейство. Има приятел в Добрич, за когото споделя, че е много добър и му благодари, че я чака и я подкрепя в работата й. Сигурна е, че ще се занимава с нещо в сферата на туризма. Само не знае, след като сега работи по 20 часа, как ще свикне в нормалния живот.  

Коментари

Новини Варна