IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Живот
15:15 | 17 октомври 2020
Обновен: 00:11 | 28 март 2024

5 неща, които се подобряват в тялото, когато спрете да пушите

Дейността на сърцето се подобрява

По материала работи: Слав Велев
5 неща, които се подобряват в тялото, когато спрете да пушите

Пушенето е вреден навик, който създава купища здравословни проблеми и повишава риска от развитие на рак. Цигареният дим намалява капацитета на белия дроб, уврежда функционалната му тъкан, като по този начин силно намалява нормалната доставка на кислород и хранителни вещества до всички останали тъкани, пише Az-jenata.bg.

 

Пушенето уврежда не само белия дроб, но и имунната система, стомашно-чревния тракт, сърдечносъдовата система, може да причини и хроничен бронхит, туберкулоза, проблеми с очите.

 

Всички тези зловредни процеси и увреждания на тъканите и органите обаче могат да бъдат обърнати. Спирането на цигарите води до положителни резултати във функционалностите на всяка система в организма.

 

Ето какво се променя в тялото ви, когато спрете да пушите.

 

Белият ви дроб ще се възстанови

 

Хубавото при белия дроб е, че клетките му могат да регенерират. Бавно, но славно белият дроб успява да възстанови голяма част от капацитета си, след като спрете да пушите. Това намалява опасността не само от рак, но и от хронични белодробни заболявания. Обемът на дроба се разгръща, а това ви дава повече кислород в тъканите, повече хранителни вещества и повече здраве.

 

Кръвното налягане се намалява

 

При интензивно и редовно пушене кръвоносните съдове се стесняват. Това повишава кръвното налягане. След спиране на цигарите този процес се обръща и постепенно стойностите на кръвното се нормализират.

 

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

 

Коментари

Новини Варна