IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Живот
17:00 | 10 ноември 2020
Обновен: 15:35 | 24 април 2024

20 пъти по-малко химия в БГ ябълките

Най-подходящият сорт ябълки за салата с червено цвекло и хрян е Грени смит. А за сок Флорина

По материала работи: Слав Велев
20 пъти по-малко химия в БГ ябълките

20 пъти по-малко химия в БГ ябълките. Най-подходящият сорт ябълки за салата с червено цвекло и хрян е Грени смит. А за сок Флорина.

 

Това разказа пред “Телеграф” доц. Сотир Сотиров, зам.-шеф на Земеделския институт в Кюстендил, по време на фермерско изложение пред МЗХГ, предаде "Монитор".

 

Там на красив щанд институтът представи над 400 сорта ябълки, които се отглеждат от учените. Част от тях са тяхна селекция, други са чужди, има и хибриди. Българските ябълки са с около двадесeт пъти по-малко химия от вносните. Причините за това, че има много по-малко пръскания, са различни, но такива са фактите, каза Сотиров. Реколтата тази година е отлична в района на Кюстендил, има изобилие, сходно с това отпреди две години, допълни доцентът.

 

Изпитание

 

В момента институтът е дал за тестване над 50 сорта ябълки в нова лаборатория близо до Кюстендил. Там се провежда изпитване кой сорт за какво е подходящ - за бистър сок, нектар или консумация. За нас е важно да кажем на хората кои ябълки за какво стават, защото някои могат да пускат сок, но да е мътен. Това пък означава, че ще са подходящи за нектар, обясни доц. Сотиров. Резултатите ще бъдат публикувани веднага, след като станат ясни.

 

Прясна консумация

 

Според него Флорина е добра не само за сок, но и за прясна консумация. В момента превъзходни за хапване са също Златна превъзходна, Златна резистентна, Червена превъзходна и нейните вариации, както и селекцията на института Марлена. Тя пък е нежна и отлична за прясна консумация сега.

 

На изложбата беше представен и хитовият сорт в Европа Пинк лейди. Тя може да се съхранява дълго и достига зрелост след няколко седмици и богат червен цвят. Тя е хрупкава и твърда, качества, типични за истинската ябълка.

Коментари

Новини Варна