Варна 16°
fallback
Живот
09:56 | 16 ноември 2020
Обновен: 00:05 | 29 април 2024

Започнахте ли с коледните пости? 40 дни са, а ние Ви даваме 6 лесни рецепти

От 23 ноември до 19 декември е позволено вино, риба и морски дарове - с изключение на...

По материала работи: Ставри Таргов

Коледните пости продължават 40 дни, като в периода 15 - 22 ноември се спазва строг пост, от 23 ноември до 19 декември е позволено вино, риба и морски дарове - с изключение на дните сряда и петък, когато пак се спазва строг пост.

От 20 до 24 декември са дни на строг пост. След Бъдни вечер се разрешава консумацията на месо и млечни продукти.

Кюфтенца от боб Необходими продукти: 1 голяма консерва боб 2 големи моркова 2 скилидки чесън 1 връзка пресен лук 100 г галета или натрошен стар хляб 1 и 1/2 ч.л. кимион зехтин черен пипер сол 1/2 връзка магданоз Начин на приготвяне: Морковите се обелват и настъргват на едро ренде, след което се задушават в малко зехтин докато омекнат. Когато са готови може да прибавите към тях и нарязания на ситно лук. Отцедете боба и го пасирайте в блендер.

След като се получи гладко пюре може да го прехвърлите в голяма купа.

Прибавете галетата, морковите и лука, стрития чесън, подправките и нарязания магданоз. Разбъркайте добре сместа, покрийте с фолио и оставете за 30 мин. в хладилника да стегне.

След това оформете кюфтета, които подредете върху намазана със зехтин и покрита с пергаментова хартия тава. Върху всяко кюфте капнете по 2-3 капки зехтин. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса до готовност (около 20 минути).

Постни палачинки

Необходими продукти: 1 чаша брашно 1 супена лъжица захар 2 супени лъжици бакпулвер 1 чаша соево мляко 2 супени лъжици олио Начин на приготвяне: В купа смесете всички съставки и ги разбъркайте. След това прибавете соевото мляко и олиото. Загрейте добре тиган с незалепващо покритие и изпечете малки кръгли и пухкави палачинки. Сервирайте с гарнитура по ваш избор.     Задушени патладжан с тиквички и гъби

Необходими продукти: 2 тиквички 3-4 червени чушки 1 патладжан, средно голям 100 г гъби 2 домата 1 глава лук 5 супени лъжици зехтин 150 мл вода 1/2 лъжичка сол Начин на приготвяне: Почистете и нарежете зеленчуците. Тиквичките, патладжана и доматите нарежете на кръгове. Чушките нарежете на жулиени. Гъбите можете да оставите цели (ако са дребни) по желание или да нарежете на слайсове. Загрейте мазнината на средна температура. Запържете в нея лука, докато се задуши. Добавете чушките и продължете да задушавате още няколко минути.

Прибавете тиквичките, патладжаните и гъбите. Оставете ястието да се готви още около 15 минути като разбърквате постоянно. Накрая добавете доматите. Залейте зеленчуците с водата и посолете. Похлупете с капак и задушете, докато започне да ври. 20-25 минути след като ястието е завряло, би трябвало да е готово.   Лазаня с доматен сос и подправки

Необходими продукти: 1 пакет кори за лазаня 1 глава лук 1 голяма консерва белени домати 1 чаша доматено пюре 2 скилидки чесън 2 щипки босилек, сушен 1 щипка сол 1 щипка черен пипер 2 стръка пресен магданоз целина на вкус Начин на приготвяне: Загрейте зехтина на средна температура. Запържете в него намачкания чесън. Добавете лука и разбъркайте за няколко минути. След като се разнесе ухание от тигана добавете и доматите и пюрето. Овкусете с подправките. Похлупете с капак и оставете да къкри на тих огън, докато се сгъсти. Отделно в дълбока тенджера кипнете вода. В нея потопете корите за лазанята за кратко.

Отцедете ги и ги оставете настрана. След като соса е готов подредете в тавичка за печене ред кори, ред сос и така, докато продуктите свършат. Печете лазанята увита с фолио в предварително загрята на 200 градуса фурна.

Постна супа с три вида боб

Необходими продукти: 2 супени лъжици зехтин 1 голяма глава лук 4 скилидки чесън 1 голяма червена чушка 1 люта чушка сол, черен и червен пипер на вкус 2 щипки млян кимион 1 чаена лъжичка сушен риган 5 големи домата 1 консерва пасирани домати 1 литър зеленчуков бульон 500 мл вода по 1 малка консерва (200 г) черен, червен и бял боб Начин на приготвяне: Запържете лука заедно с чесъна, лютата и сладка чушка. Прибавете кимиона, червеният и червен пипер, сол на вкус и разбъркайте. По желание може да добавите и малко количество лют червен пипер.

Нарежете доматите на ситно и ги сложете заедно с пасираните. Налейте бульона и водата. Прецедете боба и също го сложете да ври заедно с другите съставки за около 25 минути. Накрая прибавете сушения риган и гответе още 5 минути.

Праз с ориз на фурна

Необходими продукти: праз 2 броя ориз 1 чаена чаша домати 1 брой маслини 10 броя зехтин Начин на приготвяне: Почиствате праза, измивате го и го нарязвате на тънки колелца, които изсипвате в сгорещения зехтин и задушавате за 4-5 минути. След това добавяте към праза измития ориз като бъркате непрекъснато в продължение на още 5 минути.

Сваляте праза с ориза от котлона и добавяте нарязания на дребно домат / доматеното пюре и нарязаните на дребно маслини, посолявате на вкус (около 1 чаена лъжица сол е достатъчна) и разбърквате.

Изсипвате сместа в тавичка, добавяте три чаени чаши вода и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна. Празът с ориз е готов, когато оризът е набъбнал и е поел водата. Най-добре е обаче да пробвате едно зрънце от ориза и да проверите дали се е сварил. Ако не е омекнал достатъчно добавете още 1 чаена чаша вода.

"Стандарт"

Автор на статията:
Ставри Таргов
коледни пости рецепти
14 коментара
fallback
fallback