IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Живот
16:25 | 19 ноември 2020
Обновен: 18:59 | 16 април 2024

България се пробва за "Оскар" с "Бащата"

Филмът вече спечели няколко сериозни отличия, сред които и наградата "Кристален Глобус" от Карлови Вари

По материала работи: Слав Велев
България се пробва за "Оскар" с "Бащата"

Кадър от "Бащата". Снимка: София Филм Фест
 

"Бащата" на режисьорския тандем Кристина Грозева и Петър Вълчанов е тазгодишното българско предложение за наградата "Оскар" в категорията за чуждоезичен филм, съобщиха от Националния филмов център, предаде "ДНЕС.bg".
 

Филмът вече спечели няколко сериозни отличия, сред които и наградата "Кристален Глобус" от Карлови Вари. Филмът бе и в Балканския конкурс на 24-ия София Филм Фест. Продукцията бе достойно почетена и на фестивала на българското игрално кино във Варна със "Златна роза", където се сдоби с приза за най-добър филм. Бяха му присъдени още наградата за сценарий – за оригинална драматургия и ярки персонажи. Сдоби се и с наградата за мъжка роля, присъдена на Иван Бърнев и Иван Славов – за оригинална интерпретация на персонажите и убедително взаимодействие.
 

"Бащата" е и носител на голямата награда на фестивала в Тирана, наградата за режисура и наградата на публиката в Сахалин, Русия, както и наградата за най-добър филм, наградата на младежкото жури и на критиката на филмовия фестивал в Арас, Франция.
 

"Бащата" е семейна драма, която съчетава комични и абсурдни елементи.  Филмът проследява взаимоотношенията между баща (Иван Савов) и син (Иван Бърнев) след  загубата на майката в семейството.


Абсурдът е предпочитана тема за филмите на двамата режисьори, партньори и в живота, но "в "Бащата" абсурдът не е външно обстоятелство, а произлиза от вътрешния свят на героите", споделя Петър Вълчанов.
 

По отношение на творческите усилия, които влагат в своите филми, Грозева и Вълчанов заявяват, че "винаги работят заедно, като един организъм, и обичат да се забавляват по време на снимачния процес".
 

Кристина Грозева и Петър Вълчанов са познати у нас още с пълнометражните си филми "Слава" и "Урок", както и с няколко късометражни творби и сериали, сред които и детския "Островът на сините птици".
 

"Бащата" е втората продукция на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, избрана да представлява България на Оскарите, след "Слава" през 2017 г.
 

Още новини от света на киното ще намерите на "ДНЕС.bg"

Коментари

Новини Варна