IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Живот
14:15 | 20 декември 2020
Обновен: 19:05 | 28 март 2024

Ново 20: Дядо Коледа бил турчин

Беловласият старец е родом от град Демре, в близост до Анталия, търди археолог

По материала работи: Слав Велев
Ново 20: Дядо Коледа бил турчин

Той се вози на шейна, теглена от северни елени, прави играчки на Северния полюс с помощта на елфи и носи подаръци на децата през комини. Дядо Коледа е неизменна част от празника всяка година по целия свят. Но малцина знаят, че той е истинска личност и е родом от град Демре, в близост до Анталия, днес туристическа гореща точка на средиземноморското крайбрежие на Турция, пише "Марица".

 

Това твърди ръководителят на археологическите разкопки в древния град Мира, днес Демре, професор Невзат Чевик. „Той се казва Свети Никола, роден, израснал и починал в Анталия. Тленните му останки също са в Анталия", твърди ученият.

 

„Историята му започва в Патара - друг античен крайбрежен град в района. Той е роден в семейство, живеещо там. После се е преместил в Мира и основал там църква и семинария. Мира е християнско селище през византийската епоха“, каза той и добавя, че стенописите в църквата-музей на Дядо Коледа са с „лика на оригиналния Свети Никола “.

 

Свети Никола е роден през 270 г. в Патара и е починал през 342 г. в Мира, където е бил погребан, а гробът му е в църква в Мира. „Сегашната църква там е най-голямата църква, построена на мястото от тази ранна епоха“, добави Чевик.

 

Днес Мира се е превърнала в поклоннически център на православните християни, допълни Чевик: „Те посещават църквата „Свети Никола“ и гроба му тук. Демре винаги е рекордьор по брой туристи, посещаващи предимно от Анталия."

 

Археологът припомня, че част от костите му са извадени от гроба му през 1087 г. от италиански търговци и отнесени в Бари, Италия. По-късно там също са основали църква „Свети Никола“ и по тази причина Бари също се е превърнал в поклоннически център.


Археолозите при последвалите разкопки обаче открили още кости в гроба и те се намират днес в археологическия музей в Анталия. 

 

Чевик каза, че би било погрешно да се твърди със сигурност дали костите, извлечени от църквата в Мира и изложени днес в Италия или тези в Анталия са оригиналрите тленни останки на Свети Николай, добавяйки: „Не получихме възможност за ДНК анализ, но вярваме че костите, които са при нас, му принадлежат и сега те са под закрила в музея в Анталия. "

 

Той също така добави, че Турция е подала официално заявления и искане до Италия за връщането на костите, отнесени в Бари през 1087 г.

 

Коментари

БОГОМИЛ КОСТОВ ( преди 3 години )
19.12.2020.СЗО ДА ПУБЛИКУВА КАРТА С ФАКЕЛА НА ИЗВОР И РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НАСТОЯЩАТА ПАНДЕМИЯ, КАТО ФУНКЦИЯ ОТ МАНЕВРИ НА ВОЕННИ ЧАСТИ. By Ecoconsult-77.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна