IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Живот
14:45 | 23 март 2021
Обновен: 01:08 | 26 март 2024

Варненки пият най-много бира в страната

През 2020 г. жените от морската столица са консумирали средно по над 5 бутилки от пенливата течност месечно

По материала работи: Слав Велев
Варненки пият най-много бира в страната

Снимка: Babiesontheroad.bg

През 2020 г. жените от Варна са консумирали бира най-често, средно 5,3 пъти месечно, следвани от Русе и Монтана - по 4,7 пъти.

Това показват данните от изследване, проведено от агенцията за маркетингови проучвания "Ипсос" по поръчка на Съюза на пивоварите.

Според национално представително проучване от края на 2020 г. всяка пета българка оценява бирата като подходящо за нея питие.

Любопитни са и данните за потреблението на пиво при дамите. Всяка втора жена у нас твърди, че пие бира поне веднъж месечно, а 35% - поне веднъж седмично.

Средната честота на консумация на пенливата напитка от нежния пол в страната възлиза на 4 пъти месечно, като според различните възрастови групи тя варира от 3 до 5 пъти. Най-често бира пият дамите между 30 и 39 г. – близо 5 пъти месечно.

Почти на същите нива е и консумацията на 20 – 29 годишните млади жени.

19% от българките считат, че при умерена консумация пивото е част от здравословния начин на живот.

Данните и от други изследвания доказват, че представителките на нежния пол са по-умерени и отговорни консуматори, които се стремят към балансиран и здравословен начин на живот, затова се насочват към нискоалкохолни напитки като бирата. Именно поради това, все повече се засилват предпочитанията на нежния пол към безалкохолните варианти на кехлибарената напитка.

Интересно е, че подобен тип разумно отношение се наблюдава и в други сфери на живота на дамите, като мерило за това е и чувството им за обществена ангажираност. Именно жените демонстрират по-голяма осведоменост и активност по отношение на социалната отговорност на бизнеса, в това число на бирената индустрия, отколкото мъжете.

Според изследване на Салгренската адакемия – изследователски център към Гьотеборгския университет в Швеция, две халби бира седмично допринасят за намаляване на инфарктите при жените и ги прави по-щастливи в дългосрочен план.

Коментари

Новини Варна