IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Живот
15:15 | 24 април 2021
Обновен: 22:39 | 28 април 2024

Лили Иванова празнува рожден ден! Вижте повече за живота й във Варна

Как Ирина Чмихова и кино „Република“ предначертаха бъдещата кариера на примата

По материала работи: Слав Велев
Лили Иванова празнува рожден ден! Вижте повече за живота й във Варна

Примата на българската естрада Лили Иванова празнува 82-рия си рожден ден.

Любимата изпълнителка на няколко поколения е певицата, задържала се най-дълго на българската музикална сцена. Кариерата й започва през 1961 година и до днес продължава да радва верните си фенове, пише Нова ТВ

Лили Иванова е родена в град Кубрат. Завършила е медицински техникум във Варна и по-късно започва работа като медицинска сестра. Поредица от малки знаци обаче са я подтикнали към това да пожелае да се занимава сериозно с пеене. От 1961 г. започва да развива непрекъсната изпълнителска и концертна дейност, записва песни и албуми, има медийни изяви, участва в телевизионни програми, снима се във видеоклипове. Въпреки това продължава да свързва живота си с Варна, като често прекарва лятото в апартамента си до Приморския парк.

Снимка: Фейсбук/Лили Иванова

"Благодаря на художника Васил Горанов / Vasil Goranov за прекрасния портрет, който получих като подарък за рождения си ден!", написа примата в социалната мрежа.

През 1956 г. Лили Иванова започва да учи в Медицинския техникум за медицински сестри и акушерки в гр. Сталин (както тогава се нарича Варна) за медицинска сестра – престижна за времето си професия, а и техникумът е недалеч от родния Кубрат. Тя живее в квартира, намираща се на ул. „Шипка“, срещу тогавашното кино „Република“, а не в общежитие. В това кино има концерти популярната певица Ирина Чмихова, по чиято музика младата ученичка се увлича, но бъдещата изпълнителка не може да си позволи билет, а я вижда на живо едва по-късно в Кубрат.

Ирина Чмихова

Първите данни за изяви пред публика на Лили Иванова са от 1956 – 57 г., когато тя изпълнява популярни песни на организираните в техникума „вътрешни фестивали“, за което свиделства Жени Стоилова, класната ѝ ръководителка. Под ръководството на учителя по музика Христо Иванджиков[Лили Иванова също участва с пеене и свирене на акордеон в малки непрофесионални състави, т. нар. „агитки“, които изпълняват руски песни пред моряци, в други училища и при различни тържества, като така си спечелва известността на местна певица. Сред песните, които тя слуша от турски радиостанции (тъй като не се излъчват в България), са „Ganz Paris träumt von der Liebe“ („Цял Париж мечтае за любовта“) на Катерина Валенте и „Arrivederci, Roma“ („Довиждане, Рим“), които пее на училищни прояви.

След завършване разпределението ѝ за работа е за психиатричната болница в гр. Бяла, но с ходатайството на баща си около 1959 г. младата медицинска сестра започва работа в болницата в гр. Кубрат. В града има читалищен хор, в който тя се изявява, а и колегите ѝ също знаят, че тя обича да се занимава с музика. От спомените на нейния началник д-р Иван Кирчев става ясно, че тя е записвала текстове на български, сръбски, немски, италиански и испански песни, а дори и че е запявала на възрастни пациенти.

Първата песен на Лили е "Витоша" по музика и текст на Михаил Манолов.

Първия си концерт в България певицата изнася през 1964 г. в зала "Универсиада", заедно с Джейн Сверт и рок група "Северните тигри", а първата награда, която печели, е "Златен ключ" през 1966 г. в Братислава.

Днес Лили Иванова има зад гърба си хиляди концерти, стотици песни, десетки албуми и медийни изяви. Наричана "примата на българската поп музика", Лили е една от най-обичаните певици у нас в продължение на десетилетия.

Освен с изумителния си талант, през годините Лили Иванова винаги е впечатлявала и с начина, по който изглежда. Тя никога не изневерява на стила си, а по време на своите концерти събува високите обувки, само когато тича сред феновете си.

Коментари

Новини Варна