IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Живот
09:00 | 26 април 2021
Обновен: 12:33 | 9 май 2024

На Велики понеделник Исус прогонил търговците от храма

Страстната седмица започва с тържественото му влизане в Йерусалим и завършва с неговото Възкресение

По материала работи: Ставри Таргов
На Велики понеделник Исус прогонил търговците от храма

От понеделник след Цветница започва Страстната седмица за православните християни (тази година се пада на 26 април). Наречена още „Седмицата на страданията”, тя е последната седмица от земния живот на Иисус Христос.

Последната седмица на Великия пост църквата нарича Страстна, защото тя е посветена на възпоменанията за последните дни от земния живот на християнския спасител Иисус Христос – неговите страдания, кръстна смърт и погребение.

Започва с тържественото му влизане в Йерусалим и завършва с неговото Възкресение.

Всеки ден от тази седмица се нарича Велик – Велики понеделник, Велики вторник и така нататък. Тя е последната от Великденския пост и на всеки един ден от нея се извършват специални служби от църквата. Според православния календар тази седмица завършва с Великден.

Първите 3 дни (Велики понеделник, Велики вторник и Велика сряда) са отредени за разтребване вкъщи, като на рутинната дейност се придава и символично пречистващ характер – прави се за здраве;

На Велики четвъртък се спазва строга забрана за работа, боядисват се великденските яйца;

На Велики петък (наричан още Разпети петък) в Западна България се украсяват боядисаните яйца с различни мотиви. Ходи се на църква и се минава под масата 3 пъти за здраве;

На Велика събота обикновено се месят и пекат обредните великденски хлябове;

Но да се върнем на Велики понеделник. На този ден Иисус Христос влязъл в Йерусалимския храм и го намира пълен с търговци. Божият Син изгонил търговците, защото храмът е дом за молитва, а не тържище.

В Евангелието се говори за проповедта на Иисус в храма и изреченото от него проклятие над безплодната смокиня – символ на човешката душа, която не познава молитвата, покаянието и не носи духовни плодове.

Тази година Страстната седмица започва на 26 април, но на тази дата провославната църква  почита паметта на Свети свещеномъченик Василий, епископ Амасийски, пише "Монитор".

 

Коментари

Новини Варна