IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Живот
10:30 | 29 април 2021
Обновен: 16:01 | 18 април 2024

Кога работим и почиваме през май?

Вече е последната седмица на април и всички гледат календара за следващия месец

По материала работи: Ставри Таргов
Кога работим и почиваме през май?

Вече е последната седмица на април и всички гледат календара за май и кои дни са работни и почивни тогава. Страстната седмица започна този понеделник и в нейния край празнуваме Великден и края на Великденските пости. Между 30 април (петък) и 3 май (понеделник) дните са официални празници и неработни на територията на България.

  

Тази година 1 май се пада съботата на Великденските празници. По закон всеки официален празник, който се пада ден от уикенда, се компенсира на първия работен ден след него. В този случай почивен ден за Деня на труда ще бъде 4 май (вторник).

Само 2 дни след това отново почиваме! 6 Май (четвъртък) е Гергьовден и Ден на храбростта и българската армия. Така между 30 Април и 9 Май има едва 2 работни дни.

2 седмици по-късно ще отбележим и последния празник и почивен ден преди есента. Това е 24 май (понеделник), който от миналата година има и променено име - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

През 2022 година няма да има подобно струпване на почивни дни в началото на май. Тогава Великден се пада 24 април според църковния календар.

Източник: BGpochivnidni.eu

Коментари

Новини Варна