IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Живот
11:15 | 29 април 2021
Обновен: 07:27 | 29 март 2024

Отиде си мъжът с легендарния смях от интернет

Хоя придоби популярност по целия свят през 2015 г., благодарение на поредица от видео мемове, разпространени в YouTube

По материала работи: Ставри Таргов
Отиде си мъжът с легендарния смях от интернет

 

В Испания почина комикът и актьор Хуан Хоя Борха, известен в интернет като Ел Риситас или Хохотун. Борха беше на 65 години. През септември 2020 г. кракът му беше ампутиран поради болест и оттогава беше в болницата.

Хоя придоби популярност по целия свят през 2015 г. ,благодарение на поредица от видео мемове, разпространени в YouTube. Те съдържат оригинален видео и аудио запис от появата му в токшоуто Ratones Coloraos през 2007 г., но субтитрите на различни езици са променени така, че в различните видеа той разказва за и се смее на различни ситуации — от пенсионната реформа в Русия, до изборите в САЩ.

През март 2014 г. кадри от интервюто с Хоя от 2007 г. бяха използвани от Мюсюлманското братство за пародия на президента на Египет Абдел Фатах ел-Сиси.

Произведени са и много други версии на мема, обикновено пародиращи технологии и видеоигри. Сред най-гледаните версии на видеото със субтитри Хоя е представен като като разработчика на графичната карта Nvidia GeForce GTX 970, дизайнер на Team Fortress 2, представител на Canon, обсъждащ камерата C300, служител на Xbox Live, описващ платформата.
През март 2015 г., след излизането на новия MacBook, версия на мема, в която Хоя беше субтитриран като инженер, работил по прототипа, стана особено популярна. За по-малко от месец видеото получи над пет милиона гледания в YouTube.

През юни 2016 г. той беше използван за пародия на решението за Брекзит във Великобритания, като Ел Риситас е представен като съветник на Дейвид Камерън при планирането на кампанията за Брекзит. Въздействието на мема е сравнено с пародиите на германската военна драма „Пропадане“ от 2004 г., където няколко сцени от бункера на отчаяния Хитлер са редактирани по подобен начин с фалшиви субтитри.

Хоя е роден в Севиля на 5 април 1956 г. и през живота си е работил на много места, включително като общ работник и помощник в кухня. Първата му поява по телевизията е през 2000 г. в предаването на Хесус Кинтеро El Vagamundo, където е интервюиран по повод различни житейски ситуации в комедиен тон.
Става разпознаваем с високия си хриптящ смях, от който идва и прякора му „Г-н Кикот“. Когато става международно известен около 2015 г., участва в комедийни предавания и рекламни кампании и извън Испания, например във финландска реклама.

А в оригиналното видео, което само знаещите испански разбират, Хоя разказва история за работата си като мияч на чинии в ресторант на плажа. Една вечер той оставил 14 тигана за паеля в морето да се накиснат в солената вода, а на сутринта те били отнесени с отлива.

Ако тогава е знаел, че след няколко години неподражаемият му смях ще пародира лидерите на Русия и САЩ и инженерите на „Епъл“ вероятно щеше да се смее още по-силно, съобщава "Сега".

Коментари

Новини Варна