IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Живот
09:45 | 1 май 2021
Обновен: 16:32 | 28 март 2024

Как да приготвим перфектния козунак. Вижте някой тънкости

Велика събота е: боядисваме яйца и месим оберен сладък хляб

По материала работи: Слав Велев
Как да приготвим перфектния козунак. Вижте някой тънкости

Освен че е християнски празник,"Великден" е и кулинарен празник. На този ден се ходи на гости на роднини и приятели. Трапезата бива богата и красиво украсена. Козунакът и боядисаните яйца задължително присъстват, защото червените яйца символизират кръвта на Исус, а козунакът - неговото тяло, пише "Стандарт".

Полезни съвети:

Тестото не трябва да е течно - тестото за козунака на бива да е течно, защото има вероятност да се разлее и да козунакът да стане плосък, но не бива да е и прекалено гъсто, защото ще стане тежък и по-бързо ще изсъхне.

Козунакът се меси колкото може по-дълго време.

Трябва е да е топло в стаята, в която се меси козунакът - козуначеното тесто обича да му е топло, меси се на температура 35-40 градуса.

Препоръчително е да се използва смес от животинска и растителна мазнина.

На 1 кг брашно се слагат 250 г захар, като е хубаво, захарта да е разтворена в топло мляко.

Тестото трябва да втаса добре - втасването на козунака отнема от 1 до 3-4 часа, но колкото повече време, толкова по-добре.

Преди изпичането, козунакът се маже със смес от яйце, разбито с 1 с. л. вода и масло.

Козунакът е хубаво да се изпече в навлажнена фурна - за целта във фурната, предварително загрята на 200 градуса, се слага съд с вода.

Козунакът се пече според теглото - 1 кг: 45 минути, 1.5 кг: 1 час, 2 кг: 1 час и 30 минути, а ако е под 1 кг: около 30 минути.

Ако козунакът започне да прегаря отгоре, може да го покриете с алуминиево фолио.

Козунакът не се вади от формата за печене, преди за е изстинал.

Козунакът може да се съхранява в продължение на седмица - за да се освежи престоял козунак, може да се направи разрез в горния слой и в него да се изсипе сироп (приготвен от захар и вода), слага се във фурната за 15-20 минути.

Пухкав домашен със стафиди и филирани бадеми

Необходими продукти: За тестото: 1/2 кг брашно, 2 яйца, 150 г захар, 100 мл. течна сметана, 100 мл. прясно мляко, 100 г масло, 1 ч.л. ванилия, 1 щип. сол, 200 г стафиди.

За закваска: 7 г суха мая, 1 с.л. захар, 2 с.л. брашно, 50 мл. прясно мляко.

Начин на приготвяне:  Всички продукти за закваската - суха мая (7 г), прясно мляко (50 мл.), брашно (2 с.л.) и захар (1 с.л.), се смесват в малка купа, която се покрива с прозрачно фолио и се оставя на топло за 15-20 минути.Брашното (1/2 кг), солта (1 щип.) и захарта (150 г) се смесват и поставят в голяма тава. В средата се прави кладенец, в който се слагат разбитите яйца (2 бр), закваската, прясното мляко (100 мл.), течната сладкарска сметана (100 мл.), ванилията (1 ч.л.) и киснатите във вряла вода и отцедени стафиди (200 г).С помощта на миксер или машина за хляб всички продукти се смесват в продължение на 10 минути.Когато тестото се оформи на топка, се започва постепенно добавяне на разтопеното масло (100 г). Меси се още 5-6 минути с миксера. В случай, че не разполагате с миксер, това се прави на ръка, но е много трудоемко. Тестото трябва да се получи меко, еластично и леко лепкаво, но не бива да се добавя повече брашно, защото ще стане тежко. Тава се намазва с мазнина и тестото се слага в нея. Покрива се с фолио и кърпа и се оставя на топло за около час да втаса или докато удвои обема си. След като тестото е втасало, се прехвърля върху леко набрашнен плот. Оформя се на рула, които се навиват и се сплита на кръгъл козунак. Той се прехвърля в тава, покрита с хартия за печене или добре намазнена. Оставя се на топло да втаса повторно. След като втаса, се намазва с разбит жълтък с малко мляко и се поръсва с кристална захар и филирани белени бадеми. Пече се за 40-45 минути в предварително загрята на 180рC фурна. Ако по време на печенето започне да изгаря, се покрива с алуминиево фолио.

По рецептата на баба

Необходими продукти: брашно-500 гр. и още 100 гр, ако има нужда при замесването, 25 гр. мая, 130 гр. захар, 200 мл. прясно мляко, 100 гр. свинска мас (без сол и аромат), 3-4 суп. лъжици олио, 3 яйца-2 цели и 1 жълтък в тестото, белтъка за намазване, настъргана кора от лимон, лимонова есенция, 2 ванилии, стафиди, захаросани портокалови корички.

Начин на приготвяне: Разтваряне на маята в топличко мляко, прибавяне на лъжица захар и лъжица брашно и втасване. В купа смесваме яйцата, захарта и другите продукти без свинската мас, правим кладенче в пресятото брашно, изливаме тази смес и омесване. Оставяте да втаса в купа, намазана с олио и когато втаса, се разточва, намазва се обилно с мас и започва дълго месене с намазани с олио ръце. Когато смятаме че сме месили достатъчно прибавяме стафидите и портокаловите корички и правим фитили за плитките.

Лесен веган козунак

Необходими продукти: 1кг. предпочитаното от вас брашно, 300мл. кокосово (ядково) мляко, 150гр. кокосово масло, 250гр. нерафинирана захар, 40гр. мая, 1 пръчка Бурбонска ванилия, 1/4ч.л. хималайкса сол, стафиди на вкус, бадеми на вкус, портокалови корички на вкус.

Начин на приготвяне: В малка купа правим квасеца като разтваряме кубчето мая с хладка вода, добавяме 100гр. брашно и щипка захар и го оставяме да втаса на топло. В дълбока купа смесваме останалото брашното, ванилията, захарта и хималайската сол и правим кладенче, в което изсипваме квасеца. Омесваме леко с квасеца и постепенно добавяме кокосовото мляко и масло до получаването на гладко тесто. Месим докато тестото се затопли и започне да образува мехурчета и го оставяме да втаса на топло, покривайки го с влажна кърпа. След като тестото втаса го омесваме пак и го разделяме на три равни части. Разточваме всяка част и слагаме плънка от белени бадеми, портокалови корички и стафиди и оформяме по вкус.Когато сме готови с отделните части, оплитаме козунака и го поставяме в намаслена форма за печене. Украсяваме го по наш вкус и го оставяме да втаса за трети път за повече пухкавост и лекота. Печем на 180 градуса за 45 минути.

Великденски крем

Необходими продукти: 1,5 кг. обезсолна извара, 400 гр. краве масло, 8 жълтъка, 300 гр. пудра захар, 150 гр. стафиди (да са меки и сочни), захаросани фруктови плодове (портокали, мандарини, лимон).

Начин на приготвяне: Изварата и маслото се разбиват на фин крем. Жълтъците се прибавят един по един. Добавят се стафидите и захаросаните плодове и след това се смесва със захарта постепенно. Опитва се на сладост повреме на смесването тъй като плодовете имат висока захарност и смесвайки със захарта може да се получи прекалено сладък крем. Тъй като количеството на продуктите е голямо може да разделите дозата на 4.

 

Коментари

Новини Варна