IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Живот
15:15 | 2 юли 2021
Обновен: 12:10 | 27 март 2024

Мечката, нападнала жена край Белица, е предложена за отстрел

Очаква се и заповед за това

По материала работи: Ставри Таргов
Мечката, нападнала жена край Белица, е предложена за отстрел

Жена на 35 години е била нападната тази сутрин от мечка в района на Парка за танцуващи мечки в Белица в Рила, докато бере гъби. Тя е в добро състояние и е настанена с повърхностни рани в хирургичното отделение, съобщиха от болницата в Разлог.

След инцидента кметът на община Белица Радослав Ревански е предложил животното да бъде отстреляно. Това стана след молбите на много жители на общината, които ходят в района на инцидента да берат гъби.

„По закон нямам право да издавам такава заповед, но факт е, че съм направил предложение до горското стопанство за отстрел. Оказва се, че законовите разпоредби са изключително строги и не можем току-така да предприемем такива действия.

На място има колеги от РИОСВ начело с директора г-н Георгиев, полиция. В контакт сме с другите ресорни институции“, каза Радослав Ревански.

„Очакваме заповед за отстрел на мечката, която е агресивна и не дай си Боже да направи втори инцидент“, добави кметът.

Нападението е станало малко преди 7 часа сутринта на 150 м от оградата на Парка за танцуващи мечки.

Група гъбари от няколко семейства отишла в този район за гъби. Семейството на пострадалата жена с мъжа ѝ и двете деца били малко по-встрани от останалите, когато мечката дошла и проявила голяма агресия. При атаката другите хора се развикали и това по някакъв начин е спасило живота на жената, тъй като мечката се уплашила и избягала.

Местните жители са виждали и друг път дивата мечка, която нападна жената, но до инциденти не се е стигало.

„На охранителните камери са виждали колегите от Парка за танцуващи мечки, че е качвала и обикаляла около оградата, атакувала е някои от кошчетата, вероятно за храна“, каза кметът Ревански.
 
Мечката не е от Парка за танцуващи мечки Белица, каза пред БНР директорът му Димитър Иванов и обясни:

„Мечката по принцип е защитен вид в България, популацията се води застрашена, но имаме съответно заложено в закон, че когато мечка нападне човешка собственост – да руши, или както в случая – да нападне човек, тогава може да бъдат предприети най-различни неща, като едно от тях е изваждане на индивида от популацията, съответно чрез неговото ловуване или отстрелване.

Обикновено кафявата мечка в България,, доколкото знам естествено е активна рано сутрин и късно вечер, за да може да избегне активната част от деня – нашата активна част от деня, на човека“.

Димитър Иванов заяви още, че доколкото му е известно, това за региона е първият подобен инцидент.

„Мечки се забелязват доста често в региона, той си е населен от кафява мечка. В целия регион има диви мечки – това е част от нашата природа.“

Районът на инцидента се състои от гъста гора, което намалява видимостта, поясни Иванов.

Димитър Иванов съветва когато планираме да посетим регион, за който се знае, че има мечки, да се движим на групи, а в райони със слаба видимост предварително да се вдига шум, съобщава БНР.

Коментари

Новини Варна