IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Живот
09:30 | 19 юли 2021
Обновен: 18:43 | 22 април 2024

12-те прости начина да удължите живота на колата си в жежкото лято

Екстремните температури са еднакво вредни и в двете крайности

По материала работи: Ставри Таргов
12-те прости начина да удължите живота на колата си в жежкото лято

Всеки ще ви каже, че сезонът, който най-сериозно съкращава живота на автомобила, е зимата. Но истината е, че екстремните температури са еднакво вредни и в двете крайности.

Студовете са лоши за двигателя например, но и жегите могат да навредят сериозно на множество компоненти в автомобила - от лаковото покритие до електрическата система. Със спазването на няколко прости, и даже очевидни съвета обаче можете да намалите значително щетите.

 1. Паркирайте на сянка

Това е най-очевидният съвет - и все пак доста хора съзнателно не го спазват, предпочитайки да оставят автомобила на слънце, но да съкратят собственото си ходене пеш след това. Разбира се, всеки преценява сам за себе си.

Но излагането на колата на юлското слънце никак не е добро за нея. Само след час на припек температурата в салона може да достигне 60 градуса. А някои части от корпуса могат да се нагреят и до 90 градуса по Целзий - колкото котлона на печката на трета степен, и достатъчно да пържите яйца върху тях.

Все пак имайте наум, че паркирането в сянката на дървета също крие опасности. Първо, от "подаръци" от птички или лепкави семена, които бързо трябва да се отстраняват, защото увреждат боята. И второ, при рязко излязъл вятър - типично за сезона - върху колата ви могат да паднат клони и дори цялото дърво.
 

Вижте още на automedia.investor.bg

Коментари

Новини Варна