IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Живот
11:00 | 19 август 2021
Обновен: 16:00 | 19 април 2024

Пренебрегваш ги и следват проблеми: Защо и спирачките трябва да се мият?

Много малко водачи са наясно с елементите на поддръжката

По материала работи: Ставри Таргов
Пренебрегваш ги и следват проблеми: Защо и спирачките трябва да се мият?

Много малко водачи са наясно, че спирачните механизми също се нуждаят от почистване и измиване, при това редовно. Ако то бъде игнорирано, може да се стигне до редица неприятности и дори до сериозни повреди. А как трябва тази операция да се извършва правилно, разкриват експерти.

Спирачните "машинки", особено тези от барабанен тип, изискват редовна поддръжка. Работата е там, че задвижващият механизъм с течение на времето се замърсява и ефективността му намалява. Нужна е повече сила за задействане, но покритите с мръсотия пружини просто не могат да осигурят това усилие.

Получава се ситуация, при който спирачните апарати започват да заяждат, а след това ръждата се прехвърля върху дисковете. Честите спирания не подобряват ситуацията, дори напротив - микрочастиците от пясък се врязват в дисковете и оставят бразди по тях. Затова барабанните спирачки трябва периодично да се почистват, като това се отнася особено за пружините, върху които се е събрала мръсотия и реагенти от пътя.

Задължително спирачките трябва да се мият и след смяната на спирачната течност. Работата е там, че ако течността попадне върху накладките или дисковете, тя поема вода и прах, което води до образуване на плака. Съответно, тя влошава спирането и води до инциденти.

Спирачните механизми може да бъдат изчистени на автомивка с високо налягане. Там се измиват и почистват дисковете, премахват се натрупаните прах и кал в пружините. Заедно с тях се измиват накладките и самите джанти, но това няма да реши напълно проблема.

За основно почистване трябва да се свалят и колелата, да се демонтират барабаните и със специални химически вещества да се свали натрупаната върху спирачните механизми мръсотия.

Ако автомобилът е с дискови спирачки, първо трябва да се провери дали от вътрешната им страна има защита от мръсотия. Ако няма, механизмите трябва да се почистват поне веднъж на 6 месеца, а дори и по-често, защото вътрешните страни на дисковете са подложени на най-голямо износване. Именно там се получава коксуване на мръсотията под висока температура.

За нейното премахване може да се използва специален разтвор за почистване на спирачките, който се продава в магазините. Той притежава нужните свойства, а освен това прониква на труднодостъпни места и буквално разяжда натрупаната мръсотия.

След тази процедура спирачните механизми трябва да бъдат подсушени, като това става с няколко бързи натискания на педала.

Още полезни съвети за автомобила на automedia.investor.bg

Коментари

Новини Варна