IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Живот
09:45 | 29 август 2021
Обновен: 09:49 | 25 април 2024

Кучето ни остарява, как да облекчим живота му?

Ето съвети как да удължим дните му и да му се радваме по-дълго

По материала работи: Ставри Таргов
Кучето ни остарява, как да облекчим живота му?

Старостта е нормална част от живота ни. Тя настъпва на определен етап от време при кучетата и води със себе си нуждата от специфични грижи. Как да разберете кога настъпва този момент? Не всички кучета се считат за възрастни на едни и същи години и това зависи главно от породата.

Малките породи се считат за стари, когато са на 10 или 11 човешки години. Средните породи стават възрастни на 8-10 години, а гигантските породи се считат за стари на 5 или 6-годишна възраст. Но не забравяйте, че генът и начинът на живот на вашето куче играят голяма роля в процеса на стареене.

Диета, съобразена с възрастта

Балансираната диета играе голяма роля в поддържането на добро здраве на вашето куче, дори когато то надхвърли определена възраст. По-възрастните кучета са изложени на по-висок риск от развитие на наднормено тегло и болестите, свързано с него, тъй като вече нямат същите нива на енергия и движение, както преди. Затова е важно да се намери най-добрата и специално създадена за възрастни кучета храна, за да се предотврати излишното наддаване на тегло.

Тази храна е с ниско съдържание на мазнини и има по-малко калории, но е наситена с различни витамини и нужните хранителни добавки за едно възрастно куче. Ветеринарите обаче съветват да направите бавен преход от едната към другата храна, за да се предотврати разстройство на стомаха. Постепенно намалявайте съотношението на стара храна за сметка на новата.

Редовни разходки

Попитайте вашия ветеринарен лекар колко да разхождате вашия четириног любимец според физическата му активност, породата и здравословното състояние.
Редовните разходки ще помогнат на вашето куче да поддържа идеалното си тегло. Можете да говорите с вашия ветеринарен лекар и да поискате препоръчителна програма за упражнения и разходки предвид здравето, породата и енергичността на вашето куче.

Изградете издръжливостта на вашето старо куче с редовни разходки и лек джогинг, ако то разбира се може да тича. С напредване възрастта на кучето има все по-ниски нива на енергия за съжаление, така че ако то е било в състояние да тича половин час преди 2,3 години, то сега може и да не успее да го направи.

Същото важи и за осиновен стар любимец. Вашият ветеринарен лекар ще трябва да направи пълен физически преглед на кучето и да обсъдите дали и кои упражнения са подходящи.

Орална грижа

Повечето стари кучета не получават подходяща орална грижа от своите стопани. Някои кучета дори и през зрялата си възраст не получават, така че не е необичайно да видите стари кучета с няколко липсващи зъба. Грижата за зъбите на вашия любимец са много важна част от здравословното му състояние и тя трябва да се извършва редовно.

За да поддържате зъбите на кучето си здрави, трябва да ги миете всеки ден, а ако кучето ви не е фен на това, започнете да му давате лакомства за зъби. Също така, трябва да водите кучето си на ветеринар веднъж годишно, за да се почистят те професионално зъбния му камък.

Поддръжката на козината е много важна

С напредването на възрастта на вашето куче козината му, която до скоро е била лъскава, може да стане суха, проскубана и дори интензивно падаща. Това означава, че ще трябва редовно да четкате кучето си, особено за да избегнете заплитания и проскубване на определени места.

Препоръчваме ви също така да използвате специални шампоани, които ще подхранват козината на вашия любимец. Възрастните кучета понякога страдат също и от суха, лющеща се и раздразнена кожа, която с правилните грижи и козметика да се стабилизира и задържи във времето без екземи или други кожни болести.
 

Осигурете му достъпни условия във вашия дом

По-възрастните кучета често развиват артрит или други проблеми с костите и ставите, като например дисплазии, които влияят на тяхната подвижност. Ако вашето куче има затруднения и със зрението, ще има проблеми и с подвижността, например със скачането на леглото или на дивана през нощта. В тези случаи осигурете на кучето ви може мека постелка на земята или лесно достъпно легло, което няма да изисква скачане или катерене на високи места.

Също така, изкачването нагоре и надолу по стълбите може да се окаже трудно и кучето ви трябва да избягва да го прави. За да имате дълго вашия любимец, му подсигурете безопасен дом и леснодостъпни места за почивка и спане.

"Труд"

Коментари

Новини Варна