IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Живот
16:45 | 16 септември 2021
Обновен: 20:15 | 25 април 2024

Новите модели коли - "тарикати"! Пуснати по инерция гориво не пестят

Вижте защо

По материала работи: Ставри Таргов
Новите модели коли - "тарикати"! Пуснати по инерция гориво не пестят

Някои шофьори използват движението по инерция, за да пестят гориво по време на пътуване. Доста е спортно доколко това помага при съвременните автомобили, но то може да бъде използвано за проверка на работата на някои основни системи. За целта е нужно преминаване на неутрална предавка и достатъчно движение по инерция, като това дава ценни сведения за техническото състояние.

От движението по инерция може да се определят настройките на шасито и на кормилното управление, степента на износване на лагерите на колелата, състоянието на трансмисията и ефективността на превозното средство като цяло.

За целта е нужно автомобилът да бъде пуснат по инерция до пълното си спиране. Без да получава допълнителна енергия, той се движи благодарение на своята кинетична енергия, докато силите на триене и съпротивлението на обкръжаващата колата среда не го спрат. За целта е нужно да се намери свободен и равен участък от пътя, където трафикът е слаб. Повърхността трябва да е равна - без изкачвания или спускания, а асфалтът да бъде сух.

Необходимо е да ускорите до 50 км/ч, след което да махнете крака си от газта, и ако колата е оборудвана с ръчна скоростна кутия, да включите на неутрална предавка. При автомобили с автоматична скоростна кутия движението продължава без даване на газ. При тези условия масовите автомобили изминават около 500 метра, докато по-големите и скъпи модели може да достигнат 700 метра.

Ако изминатото разстояние е по-малко, това вече е причина да проверите състоянието на основните системи. Най-вероятно има повреда, която се отразява на ефективността на трансмисията и повишава разхода на гориво на автомобила.
Още на automedia.investor.bg

Коментари

Никола Хаджиниколов ( преди 2 години )
Тия 500 или 700 метра нищо не значат ей така казани. При еднакво читави лагери и еднакво незадържащи спирачки две коли с различна маса ще минат различно растояние по инерция, именно заради тая прословута кинетична енергия - (m*v^2)/2 ... Ей тука ".... по-големите и скъпи модели може да достигнат 700 метра...." цената няма никакво значение...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 1 rate up comment 2
Никола Хаджиниколов ( преди 2 години )
Хич не е "спортно", а е СПОРНО!От друга страна само споменаването на термина "кинетична енергия" не прави статията научно издържана
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 2 rate up comment 2
Новини Варна