IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Живот
11:45 | 21 септември 2021
Обновен: 18:01 | 9 декември 2023

Много шофьори подценяват тази опасност: Защо се запотяват фаровете?

Крушките, които се намокрят от конденз, не работят дълго време

По материала работи: Ставри Таргов
Много шофьори подценяват тази опасност: Защо се запотяват фаровете?

В есенните месеци, когато през нощта често се случва температурите да спаднат рязко, по купетата на автомобилите се образува конденз. Той се натрупва върху прозорците и предния капак, а в някои случаи присъствието му става забележимо в блоковете на фаровете, зад защитното пластмасово стъкло.

Понякога прилича на замъгляване. Случва се капките да се стичат надолу, за да образуват малки петна вътре. Защо фаровете са обект на този ефект и какви неизправности показва кондензацията?

Кондензът не би трябвало да се натрупва в работещите фарове. Въпреки че водата в тях се образува от въздуха, когато крушките се включат, тя отново започва да се превръща в пара. Факт е, че всички фарове се нагряват много по време на работа и колкото по-мощни са лампите, толкова по-висока е температурата в кутията.

В рамките на минута или две, мощен източник на радиация създава зона с повишено налягане вътре в корпуса на фара и разширеният въздух излиза, вземайки със себе си и водни пари.

Конструктивно фаровете имат специален режим на налягане вътре в тях, което предотвратява образуването на голямо количество конденз. Върху корпуса на всеки фар има вентили за изравняване на налягането. Основната им характеристика е, че не позволяват да се формират условия за настъпване на точката на оросяване.

Те не позволяват всмукването на въздух, но го освобождават, когато се достигне определен праг. По този начин техническият блок остава затворен от прах и мръсотия, а достъпът до водни пари е сведен до минимум. Кондензът се появява главно от външната страна на стъклото.

По-старите автомобили имат различен дизайн на фаровете. Температурата от лампите е била малко по-ниска, поради което точката на оросяване може да възникне в студено време по време на шофиране, като постъпващият студен въздух води до образуване на петна.

Тялото на тези фарове е имало дренажен отвор, през който изтича кондензираната вода. Това не е пречело на движението на автомобила и работата на осветителната система, но постепенно прахът навлиза в корпуса, утаявайки се върху стъклото отвътре.

Въпреки това, когато възникне неизправност, замъгляването става толкова силно, че възпрепятства лъчите да осветяват наоколо. Най-често причината за неизправността се крие в запушването на вентилационните отвори с мръсотия.

Освен това се случва корпусът на фаровете да е напукан или защитното стъкло отвън да е повредено. След това циркулацията на въздуха се нарушава и във фара се натрупва свръхналягане по време на цикли на нагряване и охлаждане на въздуха.

Образуването на точка на оросяване вътре в кутията се случва по всяко време в зависимост от температурата на околната среда, от нейната собствена температура и от влажността. В резултат на това водачът забелязва нарушение на потока светлина в капките от утаения кондензат и вижда как лъчите се пречупват и разпръскват по страните. Тези фарове могат да заслепят насрещните шофьори и не бива да шофирате с такива дефекти.

Замъгляването се появява също и когато фарът не е монтиран правилно. Неквалифицирани майстори нарушават целостта на кутията и позволяват навлизането на излишен въздух.

Същият ефект може да възникне, ако водачът при смяна на крушка не увие плътно капака или неправилно постави защитната гумена лента на задната част на фара. Крушките, които се намокрят от конденз, не работят дълго време.

Трябва да сте много внимателни относно фаровете, когато миете двигателното отделение. Водна струя е в състояние да разкъса или откъсне капака за смяна на крушките или някои уплътнения и водата ще нахлуе в тялото.

Водата затваря контактите, води до образуване на ръжда по електродите, в резултат на което работата на фаровете се нарушава и те започват да не светят добре. А скоро изгарят и крушките.

По принцип появата на конденз по време на шофиране е симптом на неизправност, която трябва да бъде отстранена. Понякога повредата може да бъде незабележима и трудно да се поддаде на ремонт. В такъв случай ще трябва да смените целия фар.

automedia.investor.bg

Коментари

Новини Варна