IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Живот
11:15 | 5 декември 2021
Обновен: 20:52 | 28 март 2024

В Созопол правят празник на осолената риба

Той ще премине под знака на майсторлъка и кулинарните умения на местните хора

По материала работи: Ставри Таргов
В Созопол правят празник на осолената риба

За първи път в Созопол ще се проведе празник на осолената риба. Зад инициативата стоят местния Ротари клуб и общината.

Празникът е уникален за страната и ще се проведе на площад "Кулата" в морския град. Христо Михайловски от Ротари е един от инициаторите.

"Нашето намерение е всъщност по един такъм забавен начин, да покажем местния начин на живот, в такъв контекст на създаване на една общност, която се радва на храната и по-скоро на осолената риба".

Празникът ще премине под знака на майсторлъка и кулинарните умения на местните хора - професионални рибари и аматьори. Това е и една от целите, да популяризира и съхрани тази традиция, която е оцеляла само в няколко черноморски селища, сред които и Созопол.

Журито, което ще оценява, е водено от проф. Христо Пимпирев, ще има и игра с публиката - "Познай коя е осолената риба", с награди за позналите.

Водещи на празника в морския град са Асен Масларски, който ще изпълни няколко авторски песни и Росен Мирчев, добре известен на радиослушателите с предаването си "И рибар съм и ловец съм" по програма "Христо Ботев" на БНР.

Събитието започна в 11.00 часа.

Коментари

Новини Варна