IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Живот
14:20 | 15 февруари 2022
Обновен: 18:16 | 17 май 2024

Изберете солидно и удобно легло за бебето

По материала работи: Ставри Таргов
Изберете солидно и удобно легло за бебето

Често повечето родители подхождат емоционално или интуитивно, избирайки бебешкото легло по чист естетически критерии и разполагайки го "където има място". 

Има някой важни детайли, които изискват внимание при закупуването на бебешко креватче и те могат да се окажат решаващи за качеството на самия продукт. Доста разпространени са креватчетата с падащи решетки и макар те да изглеждат удобни на пръв поглед, в действителност, ако решетката изскочи от релсата, може да застраши здравето на детето.

Богато украсеното бебешко креватче ще бъде наистина впечатляващ елемент в детската стая на нашето мъниче, но специалистите съветват да обърнем внимание на декорациите по него. Те не трябва да имат остри ръбове, дълги шнурове, ластици и други подобни материали, които биха представлявали опасност за бебето, когато започне да стои изправено в леглото. Същото важи и за самото креватче - то трябва да има максимално обли ръбове, като е препоръчително сглобките му да се проверяват поне веднъж седмично, за да се гарантира постоянна устойчивост на конструкцията.

Има изключително модерен вариант на бебешки креватчета - трансформиращи се в детски легла. Използвайки специален механизъм, те се превръщат в устойчиво бебешко легло или достатъчно удобно легло за дете до 6 годишна възраст. Така по този начин успешно ще спестим излишни разходи за закупуване на нова мебел.

На каквото й да се спрем, в крайна сметка бебешкото креватче, трябва да бъде изработено от безопасни и устойчиви материали, които да не застрашават здравето на нашето бебе. Отговарящи на всички тези условия са дървените креватчета, които се отличават със завидна дълготрайност и внасят уют и комфорт. Те са максимално удобни и достатъчно стабилни. 

ОСНОВНИ ВИДОВЕ БЕБЕШКИ КРЕВАТЧЕТА

Креватче с чекмеджета

Някои по-високи креватчета имат чекмеджета в долната си част, които биха ни били от голяма полза за съхранението на различни неща, от които детето ни се нуждае - от пелени до биберони, играчки и различни дрехи. Ако пространството е проблем, тази характеристика може да ни заинтригува. Така ще отложим купуването на гардероб за вещите на бебето.

Креватче с колелца

Някои бебешки креватчета са оборудвани с колелца. Това е много полезна характеристика, ако трябва да премествате креватчето на бебето от едно място на друго, така че то винаги да бъде под зоркия ни поглед. Ако имаме и други деца в къщата, е добре да се уверим, че креватчето има добър механизъм за заключване на колелцата, така че да не избутат легълцето и да излагаме бебето на евентуална опасна ситуация.

Преобразяващо се креватче

Както споменахме по-горе, има бебешки креватчета, които по-късно могат се превърнат в други мебели. Най-често в детско легълце за момента, когато бебето порасне и иска да има собствено легло. Това ще ни даде още няколко години, докато се наложи да купим истинско легло за дете.

Избора на матрака е от огромно значение. Тъй като детето има директен и постоянен допир с него. Комфорта, е основната предпоставка за здрав сън и пълноценен растеж, затова е много важен. За да предостави всичко това един матрак, трябва да бъде ергономичен и качествен, изработен от противоалергични и естествени, безопасни за здравето на детето материи. 

Креватчето трябва да бъде така конструирано, че да ни улеснява в ежедневните грижи, а те не са никак малко - повиване, хранене,преобличане и други дейности. Ако леглото е добре пригодено за тази цел, ще ни бъде доста по-лесно. 

Материалите на бебешките креватчета са - дървени, метални и синтетични.

* Дървени - те са най-препоръчителни, тъй като осигуряват на детето ни максимална защита. Препоръчва се твърдата дървесина като дъб, бук, ясен и др. Единствения недостатък, ако може да се нарече такъв е, че не могат да се сгъват. 

* Метални - те са модерни, елегантни и доста оригинални. Металните креватчета са с повишена издръжливост и стабилност, изключително гъвкави и практични за разлика от останалите.

* Синтетични - по принцип този вид са с правоъгълна форма и са пластмасови най-често. Те привличат доста бързо прах и имат липса на твърди страни, което могат лесно да подадат и да застрашат детето.

Снимки pexels.com

Новини Варна