IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Живот
16:40 | 1 април 2022
Обновен: 11:07 | 28 април 2024

Наградиха българина, надхитрил похитителя си в Амстердам

Той получи „значка на герой“ от кметицата на града

По материала работи: Ставри Таргов
Наградиха българина, надхитрил похитителя си в Амстердам

Българинът, който участва в кризата със заложници в магазин в Амстердам през февруари, беше награден със „значка на герой“ заради смелостта си от кметицата на града Фемке Халсема, съобщи националната телевизия и радио на Нидерландия НОС.

„От името на всички амстердамци аз му благодаря за неговия кураж и решителност. Неговият героизъм е изключителен, дори той да не се възприема като герой“, написа Халсема в Инстаграм.

На 22 февруари мъж с огнестрелно оръжие държа няколко души за заложници в магазин на „Епъл“ в центъра на Амстердам. Сред тях е бил и 44-годишният българин, който пожела анонимност.

27-годишният нападател е искал откуп от 200 млн. евро в криптовалута. На пресконференция ръководството на полицията похвали българина, че е реагирал бързо и се измъкнал, когато е била доставена вода от полицейски робот по искане на похитителя.

Нападателят е бил арестуван, след като тръгнал да гони българина от сградата малко преди полунощ българско време и бил блъснат от кола на силите на реда. След това получил медицинска помощ заради получените наранявания, съобщава БНР.

Коментари

Новини Варна