Консумацията на прекомерно количество сол може значително да забави пубертета при децата, според резултатите от ново изследване. Учените установяват, че рискът е наличен сред тези, които консумират три или четири пъти по-голямо количество сол от препоръчителното.
Те предупреждават, че това може да доведе до проблеми, свързани с фертилитета и стрес в организма.
Като част от изследването, в лабораторни условия, изследователският екип изучава начина, по който различните нива на сол в хранителния режим се отразяват на започването на пубертета.
Интересно наблюдение е, че и изключването на солта от хранителния режим води до същия резултат.
Водещият автор Дори Питински от университета в Уайоминг, САЩ, заключава, че консумацията на сол е необходима за началото на пубертета, но когато количеството не е адекватно, може да се засегне репродуктивното здраве.
Според последни данни на Световната здравна организация популацията в световен мащаб консумира повече от препоръчителните количества сол.
Установени норми отново според СЗО е приемът на 5 г дневно за възрастни. Това е приблизително една чаена лъжичка.
Натрият се намира в различни храни, сред които млякото, яйцата. В преработените продукти количеството му вече е значително по-голямо. Експерти обясняват, че една пета от дневния прием на сол се дължи на консумацията на хляб.
Данните са представени по време на Европейски конгрес по ендокринология в Дъблин.
puls.bg
Коментари