IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Живот
20:25 | 20 май 2015
Обновен: 10:26 | 29 април 2024

Учени описаха как да си направим лесно морфин

Технологията е взаимствана от производството на бира

По материала работи: Борис Проданов
Учени описаха как да си направим лесно морфин

Учени откриха метод за производство на морфин в домашни условия, при който са необходими същите принадлежности като за производството на бира, съобщава Би Би Си.Откритието, публикувано в медицинското издание „Nature Chemical Biology” повдигна редица надежди за по-лесно производство на морфин, който се използва широко в медицината, но и притеснения за възможното увеличаване на наркотиците „домашно производство”.

 

За производството на бира в домашни условия е необходим специален квас, който превръща захарта в алкохол. Но чрез ДНК на растения, учените са успели да създадат генетично модифициран квас, който възпроизвежда същите стъпки, необходими за превръщането на захарта в морфин.

 

Не е изключено „домашно отгледаният” морфин да се произвежда по-лесно, тъй като по принцип за неговото създаване са необходими макове.

 

Също така разкриването на отделните му етапи на ферментиране може да позволи разработването на нови и по-усъвършенствани болкоуспокояващи. Според статията в медицинското издание на практика всеки с достъп до модифицирана квас и основни познания във ферментирането може да си произведе морфин, използвайки домашен комплект за производство на бира.


БГНЕС

Коментари

Новини Варна