IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Живот
14:25 | 21 май 2015
Обновен: 10:12 | 28 април 2024

Ще лекуват аутизъм с “любовен хормон”

Под влиянието му хората са по-склонни да практикуват алтруизъм, емпатия, щедрост, доверие

По материала работи: Юлиян Атанасов
Ще лекуват аутизъм с “любовен хормон”

Окситоцинът, който често се нарича "любов хормон" заради участието му във формирането на различни видове привързаности, има ефект върху мозъка, сходен с този, който оказва алкохолът. Това е заключението, направено от изследователи от Великобритания, публикувано в списанията Neuroscience и Biobehavioral.
"Сходствата в поведението, когнитивните и емоционални реакции, които се появяват под влиянието на окситоцина и алкохола, както и тяхното влияние върху процесите, свързани с производството на гама-аминомаслена киселина в изследваните невронни вериги, показват, че и двете вещества действат по подобен начин. Най-вероятното обяснение за тяхното въздействие върху социалното поведение е, че те отключват инхибиторни механизми, които обикновено потискат реакциите, характерни за по-ранните етапи на развитие"- пише в статията си Стивън Джилеспи от университета в Бирмингам (Великобритания).
А японски учени предлагат да се лекува аутизъм с помощта на хормона окситоцин, който се произвежда в мозъка. Неофициалното си име "любовен хормон" той получава заради участието му във формирането на различни видове привързаности, като майчината и романтичната любов. Известно е също, че под влиянието на този хормон хората са по-склонни да практикуват алтруизъм, емпатия, щедрост, доверие.
Джилеспи и колегите му са анализирали и синтезирали данни от предишни изследвания на въздействието на алкохол и окситоцин, получен под формата на назален спрей, върху мозъка и поведението. Учените са заключили, че двете вещества, макар че засягат различни рецептори в мозъка, имат подобни ефекти върху поведението на гама-аминомаслена киселина в префронталната кора и лимбичната система.
Тези области контролират чувството на напрежение и тревожност, особено в ситуации, включващи контакт с други хора, например, когато едно лице е интервюирано или се осмелява да помолите някого на среща. Под влияние на окситоцина и алкохола такава ситуация може да изглежда по-малко смущаваща за човека.
Въпреки това, учените предупреждават, че тези вещества имат един общ недостатък: те може да направят човек по-агресивен в определени ситуации, особено когато се чувства застрашен. Като цяло, алкохолът и окситоцинът правят хората по-приятелски настроени към тези, които смятат за "свои" и по-враждебно настроени към външни лица. В допълнение двете вещества намаляват чувството на страх и могат да повишат апетита за рисково поведение.
Учените разглеждат окситоцина като възможно лекарство за лечение на различни психологически и психиатрични разстройства, включително и аутизъм, пише ИТАР-ТАСС.

Коментари

Новини Варна