IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Живот
13:20 | 27 юли 2022
Обновен: 03:50 | 5 май 2024

Опасни горещини ни налегнаха! Загряваме по-бързо от средното за света

Усещането, че всяко лято е по-горещо от предишното се потвърждава и от статистиката

По материала работи: Ставри Таргов
Опасни горещини ни налегнаха! Загряваме по-бързо от средното за света

Оказва се, че усещането, че всяко лято е по-горещо от предишното се потвърждава и от статистиката - България се загрява по-бързо от средното за света- 2,2 срещу 1,3 градуса по целзий.

"Проблемът не е толкова с тази средна статистическа стойност, а с екстремните явления. Веднъж в годината ще се случи гореща вълна, при която температурите ще се качат над 40 градуса в продължение на няколко дни, и това ще доведе до масови случаи на инфаркти, сърдечно съдови заболявания.

Другият проблем са зачестилите наводнения, вследствие отново на затоплянето. Трябва да се строи по начин, съобразен с климатичните промени", казва бившият служебен екоминистър Юлиян Попов.

"Не трябва да се асфалтира всичко, защото, като се излее един силен дъжд, градът се наводнява. Затова са необходими големи зелени площи, които поглъщат вода, необходима е друг тип канализация", допълни той.

Въпреки екстремното време Мира кара ролери в центъра на София в едни от най-горещите часове на деня. Казва, че кара всеки ден по 3-4 часа, защото тогава няма много хора.

"Много е парадоксално, понеже, когато е много жега и аз карам бързо, всъщност ме духа вятър и не я усещам и предпочитам да карам ролери отколкото да се разхождам. Важно е да слушаш тялото си. Ако се чувстваш, че ти е зле, прибираш се на сянка", казва тя.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR
 

Коментари

Новини Варна