IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Живот
13:00 | 28 юли 2022
Обновен: 22:10 | 17 май 2024

Грешка, грешка... Какво става, когато вместо четвърта включиш на втора?

Американците наричат това „изхвърляне на пари“

По материала работи: Ставри Таргов
Грешка, грешка... Какво става, когато вместо четвърта включиш на втора?

На всеки шофьор му се случва да прави грешки на пътя, като понякога те са свързани със смяна на скоростите по време на движение. Джейсън Фенске, който има канал в YouTube - Engineering Explained, също не е застрахован от това и в новото си видео разкрива какво точно се случва под капака, когато объркаш предавките и вместо на по-висока, включиш на по-ниска, съобщава automedia.investor.bg

Американците наричат тази грешка „изхвърляне на пари“, като терминът идва от високите разходи, до които може да доведе подобно действие. В случая Фенске управлява Nissan Z на писта, като вместо да премине от трета на четвърта скорост, той включва втора. Колата реагира и се опитва да намали, като задницата поднася.

Причината в случая е, че „червената линия“ на оборотите на двигател на Nissan Z е на 6800 об/мин. При движение със 151 км/ч на трета предавка преминаването на втора означава намаляване на скоростта до 105 км/ч, което обаче не се случва.

Разликата е сериозна, тъй като за да развие 151 км/ч на втора скорост, моторът трябва да се развърти до 9724 об/мин, което е с над 40% повече от „червената линия“.

При развиване на подобни обороти пружините, които избутват затворените клапани в двигателя, не могат да се справят със задачата си, като последиците може да бъдат много сериозни.

Буталата се удрят в клапаните и двигателят излиза от строя, а това означава ремонт, който не е никак евтин. За щастие, това не се случва с чисто новия Nissan Z и Фенске се измъква от ситуацията, която след това задълбочено обяснява във видеото.

Коментари

Новини Варна