IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Живот
13:00 | 31 август 2022
Обновен: 19:22 | 27 април 2024

Как да разберем, че автомобилът ни има нужда от нов съединител?

По материала работи: Ставри Таргов
Как да разберем, че автомобилът ни  има нужда от нов съединител?

Съединителят се състои от три основни части – диск на съединителя, притискащ диск и маховик, които механични авточасти са в основата на смяната на предавки. Когато съединителят е включен, пружините в него притискат тези три части заедно, така че двигателят и трансмисията да са свързани и да се въртят с еднаква скорост.

Имате нужда от съединител в колата си, защото двигателят се върти през цялото време, но колелата на колата ви не. Когато натиснете педала на съединителя, пружините издърпват притискащия диск от диска на съединителя, така че маховикът и притискателният диск се въртят с различна скорост, което ви позволява плавно да сменяте предавките или да спирате.

Автосклад предлага набор от качествени резервни комплекти съединители и компоненти за широк набор от превозни средства. А ето и няколко индикации, за които да внимавате, когато се съмнявате, че може би вашият съединител е за смяна.

5 признака за смяна на съединителя:

* Трудно превключване на скоростите

* Скърцане или мърморене при натискане на педала на съединителя

* Гъбест, залепващ, вибриращ или разхлабен педал на съединителя при натискане

* Вдигане на обороти на двигателя, но лошо ускорение

* Плъзгащ съединител, причиняващ моментна загуба на ускорение

Други признаци, на които трябва да обърнете внимание, включват следното:

* Плъзгащ се съединител: Плъзгащият се съединител е резултат от износен фрикционен материал. Вашият съединител се задейства само чрез триене, така че ако няма материал, който да осигури това триене, съединителят ви няма да се задейства правилно. Един от най-забележимите признаци на приплъзване на съединителя е, че ще почувствате, че докато отпускате педала и ускорявате, автомобилът ви ще се движи бавно, докато оборотите на двигателя са по-високи.

* Педалът на съединителя е труден за задействане: Всеки съединител изисква известно количество вход или сила от страна на водача, за да се натисне напълно и да се включи. Ако откриете, че натискате прекалено силно, за да включите съединителя, тогава имате проблем с освобождаващия механизъм.

* Скърцане се появява при превключване на скоростите: Ако чуете скърцане при смяна на скоростите, това означава, че дискът на съединителя остава активен. След това входящият вал на трансмисията продължава да се върти, дори когато натиснете докрай педала. Това ще доведе до смилане на зъбните колела и в крайна сметка ще повреди трансмисията. Именно този резултат може да провали вашата лятна ваканция, затова ви съветваме да намерите качествен сервиз, добри доставчици на авточасти и преглед на всички симптоми за повреден съединител от тази статия.

* Педалът на съединителя остава залепен за пода: Няма нищо по-лошо от това да натиснете съединителя и той да остане на пода на автомобила ви. Педал на съединителя, който остава на пода, означава, че имате проблеми със закрепването на връзката или освобождаващия лагер. Това може да причини ПТП, особено ако сте млад шофьор, затова задължително се обърнете към специалисти и сменете всичко необходимо.

Разбира се, има още много варианти, чрез които да разберете, че автомобила ви има нужда от нов съединител и някоя от механичните му части, която ви спира да карате безопасно и спокойно. Истината е, че е най-добре да наблюдавате често колата си и да посещавате редовно механика си. Освен това, не забравяйте, че избора на части е от ключово значение за добрия автомобил, което ще ви позволи да карате и безопасно.

Не се колебайте да направите консултация със специалистите в сайта, които ще ви помогнат да намерите правилните механични части и скоро да потеглите спокойни за вашата чакана лятна ваканция.

Новини Варна