IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Живот
21:46 | 25 май 2015
Обновен: 13:31 | 21 май 2025

Бистър ум поддържаме с висококачествена диета

Плодове, зеленчуци, ядки и риба са правилните храни, изключваме от менюто си червеното месо и алкохола, за да нямаме здравословни проблеми

По материала работи: Слав Велев
Бистър ум поддържаме с висококачествена диета

С храненето си можем да подобрим способностите си да се концентрираме и помним, категорични са изследователи от Американската академия по неврология въз основа на сериозно проучване с участието на 28 хиляди души. Нещо повече, съзнателният подбор на храни забавя когнитивния упадък, характерен за напредването на възрастта. Изследователският труд засяга хора над 55-годишна възраст от 40 държави и то с риск от развитие на сърдечносъдово заболяване.
 

Качествата на паметта и мисленето при доброволците били измервани няколко пъти, в началото на изследването, 2 и 5 години по-късно по сериозна скала, която се използва за оценка на когнитивните способности при деменция, в това число оценка на способностите за ориентиране във времето и пространството, умения за вербално изразяване и общуване, способности за съсредоточаване, смятане и др.


При анализа на данните учените намират, че при тези, които имат най-здравословно хранене, рисковете от поява на проблеми с паметта и мисленето са 24% по-ниски, в сравнение с хората, които консумират и по-вредни за тях продукти.
 

Диетичният режим, към който се стремели 5 години доброволците, почти изключва червеното месо и консумацията на алкохол. Плодове, зеленчуци, ядки и риба били основните храни в менюто на доброволците.
 

В групата на отличниците по здравословно хранене медиците са отчели, разбира се, и положителен ефект на диетата спрямо контрола на високото кръвно налягане и риска от развитие на рак.
 

Несъмнено разумната диетата понижава риска от влошаване на мисловните способности и инсулт, тъй като с нея се предотвратява дефицита на важни за невроналната регенерация хранителни вещества, например витамини от В комплекса, витамин С, изтъква водещия изследовател д-р Андрю Смит, преподавател в Университета МакМастър в Хамилтън, Онтарио, Канада и Националния университет на Ирландия. Хранителният режим обаче трябва да се възприема само като част от комплексната грижа за здравето, която да се възпита отрано, а не да се прилага едва при навършване на определена възраст, добавя той.
 

Всеки е способен да запази ума си остър, придържайки се към висококачествено хранене, което ще помогне и на обществото да се бори с деменцията като негово съвременно бреме.
 

сп. Neurology, puls.bg

Коментари

Новини Варна