IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Живот
13:20 | 20 септември 2022
Обновен: 14:59 | 3 май 2024

Три месеца бензин в тубата и... Смъртоносен коктейл за колата. Защо?

Не съхранявайте гориво повече от месец

По материала работи: Ставри Таргов
Три месеца бензин в тубата и... Смъртоносен коктейл за колата. Защо?

Ако го налеете в туба и преседи известно време, той няма да е годен за употреба. Бензинът има тенденция да се изпарява и окислява, добавките се утаяват. С една дума, за три месеца в туба, се образува такъв „коктейл“, че не си струва да го излеете в резервоара на колата. Колкото повече време прекарва горивото в тубата толкова по-зле. Повярвайте ни, опитахме.

Резултатът беше впечатляващ, но нека започнем отначало. Имайки около една четвърт резервоар свежо, наскоро заредено гориво и осъзнавайки, че провеждаме експеримент върху личен автомобил, заредихме десет литра „едногодишен“ бензин, който е преминал през всички кръгове на промените във времето. Тубата, от която наливаме, е алуминиева с гумено уплътнение на капачката.

Сензорът за ниво на горивото показа малко по-малко от половината. Първоначално моторът използва все още пресния бензин в тръбите, но съвсем скоро започват да се усещат промени.

Колата започва да ускорява по-зле, все едно, че половината от „конете“ ги няма, появяват се и т.нар. придърпвания - дроселът се опитва да разбере на какъв боклук е попаднал. И това е само началото!

При следващ старт се налага да завъртите стартера за значително по-дълго време и след това да помогнете на двигателя с педала за газта - скоростта е ниска, колата се тресе и сякаш ще изгасне всеки момент. Загряването също се оказва прекомерно. Целта ни е да изминем 12 км до бензиностанцията и да заредим свежо гориво.

С голяма мъка и опънати нерви стигаме до бензиностанцията и зареждаме пълен резервоар А-95. но запалителните свещи вече са черни, а моторът се усеща тежък, като дизелов двигател през зимата. На връщане 12 километра постепенно променят стила на колата, тя започва да работи по-добре и на следващата сутрин колата пали както преди теста.

Между другото, „старият бензин“, в допълнение към дискомфорта, който причинява, изключително бързо „изчезва“: същите тези десет литра бяха достатъчни за малко повече от 60 км, тоест, потреблението почти се удвои.

У нас, колкото и скъп и некачествен да е бензинът, трудно можете да заредите гориво с изтекъл срок на годност на бензиностанция. Големите вериги бензиностанции го продават бързо, предотвратявайки стагнацията му в резервоарите. Така че съветът ни е да не държите бензин в туби за повече от месец, защото в противен случай проблемите с колата са почти сигурно гарантирани, пише automedia.investor.bg

 

 

Коментари

Костадин Георгиев ( преди 1 година )
Това са смешни твърдения,в бензиностанцийте по колко време горивата престояват в цистерните?Ако става въпрос за двутактова смес вече въпроса стои спълна сила ,след като се смеси бензин с двутактово масло тази смес вече старее.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Niksun ( преди 1 година )
Много сте компетентни, всички коментиращи, пък тоя с 3 годишния бензин има късмет че не е изгорил клапан, и не е паднало леглото на такъв, щото тогава друга песен щеше да пее или марката на колата ще излезе виновна !
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Георги ( преди 1 година )
Чисти глупости батко.Държал съм по три години без проблем когато тубата е идеално затворена
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 5
Карам 1 път в месеца ( преди 1 година )
А можели да държим бензина в резервоара повече от 1 месец стои ти колата пред блока но не я караш месец и половина същите проблеми ли ще има?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Алекс ( преди 1 година )
В туба не,а в резервоара 3 месеца може ли
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 8
анонимен ( преди 1 година )
С каква кола е извършен теста?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 4
Новини Варна