IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Живот
16:20 | 5 октомври 2022
Обновен: 20:14 | 2 май 2024

Студовете наближават, а шофьорите се чудят: Какво да е налягането в гумите?

Ето правилните отговори

По материала работи: Ставри Таргов
Студовете наближават, а шофьорите се чудят: Какво да е налягането в гумите?

Много хора се чудят какво трябва да бъде налягането в гумите на автомобила с настъпването на по-студеното време? В същото време някои шофьори са убедени, че колелата трябва да се донапомпват, докато други, напротив, смятат за правилно да изпуска въздух от гумите. Разказваме ви кое от решенията е единственото правилно.

Всъщност при избора на необходимото налягане в гумите при условие на понижаване на температурите трябва да се вземат предвид няколко важни фактора. На първо място, температурата на въздуха. Като правило, с намаляването ѝ, налягането в гумата пада с около 0.1-0.3 атмосфери.

С други думи, ако гумат, например, е напомпана до 2 бара, тогава с настъпването на студеното време индикаторът лесно може да падне до 1.7 бара. Просто казано, струва си да увеличите налягането в гумите с поне 0.2 бара преди шофиране. Особено ако е планирано пътуване на дълги разстояния, като се вземат предвид увеличените скорости.

Също така, натоварването на автомобила играе важна роля. Колкото по-голямо е, толкова по-високо трябва да бъде налягането. Така излиза, че добавянето на 0.3 бара няма да навреди.

Но все пак не си струва да помпате много гумите. Първо, с падането на температурата еластичността на гумения слой намалява; второ, при препомпване контактното петно ​​с пътната настилка намалява. И накрая, съществува риск от влошаване на управлението и има шанс гумата да загуби свойствата си за устойчивост на износване.

През есента гумите могат да се спадат само при шофиране върху мека почва, например в кал или неочаквано паднал сняг. За да подобрите сцеплението, достатъчно е да спуснете гумата с 0.3-0.5 бара.

В този случай трябва задължително да се уверявате, че във всяка от гумите има еднакво налягане. В противен случай колата може да загуби контрол дори върху леко влажна повърхност - често колата се тегли настрани при спиране, напомня automedia.investor.bg.

Коментари

шофьорите се чудят ( преди 1 година )
Какво е налягането в картуните на Слав О Съефан
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна