IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Живот
09:40 | 24 декември 2022
Обновен: 01:53 | 17 май 2024

Днес е Бъдни вечер

На трапезата се слагат 7 или 9 постни ястия

По материала работи: Ставри Таргов
Днес е Бъдни вечер

Според народния календар и обичаи днес е Бъдни вечер, с която започва празничната коледна обредност. Нарича се още Малката Коледа. По традиция на Бъдни вечер на трапезата се слагат седем или девет постни ястия.

Празникът е строго семеен и още от ранната утрин започва подготовката за бъднивечерската трапеза, около която са съсредоточени основната част от обичаите и обредите, характерни за Коледа, разказа етнографът от ловешкия исторически музей Силвия Вутева:

„Мъжете отиват с колата в гората още рано сутринта и трябва да я напълнят догоре и на върха да сложат клон от плодно дръвче, което да отсекат и да се нарече бъдник, което е готово за бъднивечерския огън.“

Силвия Вутева допълни, че вечерята на Бъдни вечер се нарича още кадена.

„Което показва това, което свързва етнографските и народните ни обичаи с църковния календар.

Прекадява се от най-възрастния мъж или от бабата. Най-важното при обредната вечер е, че се меси специалния обреден хляб боговица. Представлява голям кръгъл хляб с пластична украса от самото тесто.“

Ястията на самата трапеза са съобразени с християнската традиции заради постите.

„Яденетата са седем или девет – варен боб, варено жито, пълнени чушки, сарми, ошав, трапезник, паничка с мед, лук и чесън, задължително за предпазване и за здраве. На трапезата се слагат още сурово жито и царевица. На практика всичко което семейството произвежда“.
След вечерята всички се събират около бъдника и чакат коледарите.

В рождественската нощ се сбъдват древните пророчества за идването на света на Божия син, който е Спасител на човечеството.

„Денят преди Рождество Христово е един ден на подобаваща подготовка за посрещане на празника. Какво означава да се подготвим? Да осъзнаем, че Бог стана човек, словото стана плът, Бог слезе от небесата на земята заради спасението на човешкия род.

И не е важно колко ястия и колко постни ще бъдат те, доколкото да се съберат всички пред запаленото кандилце, пред поставената икона и като православни християни да празнуваме, изпълнени с духовна радост, това славно събитие“.

БНР

Коментари

Новини Варна