IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Живот
13:00 | 2 януари 2023
Обновен: 15:21 | 2 май 2024

Българинът консумира средно по 40 милилитра дестилиран алкохол на ден

Ние пием спиртни напитки, но без да знаем кога да спрем, смята експерт

По материала работи: Ставри Таргов
Българинът консумира средно по 40 милилитра дестилиран алкохол на ден

Българинът консумира средно по 40 милилитра дестилиран алкохол на ден – това е алкохол в приемливи от социална гледна точка количества. Това каза за предаването „Тази сутрин“ по bTV Ралица Скорчева от Асоциация на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки (СПИРИТС) България.

Според мен проблемът не е в количеството, а в липсата на култура и дисциплина. Ние консумираме спиртни напитки, но без да знаем кога да спрем“, обясни тя.

"11% от българите пият между 100 и 200 милилитра на ден. Това е тревожна статистика и ние сме сериозно загрижени. Работим в тази посока, макар това да остава незабелязано“, каза още Ралица Скорчева. Тя съветва да се пие разумно и при това не всеки ден.

Има различни начини за консумация на алкохол. У нас най-популярни са виното, бирата и концентратите, докато в Русия наблягат предимно на спиртните напитки за сметка на виното. Германия пък е традиционно известна като бирена нация.

Коментари

Новини Варна