IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Живот
15:20 | 6 януари 2023
Обновен: 22:03 | 26 април 2024

Гумените стелки за автомобилите ни - повече проблеми отколкото помощ

Те не позволяват на влагата да се изпарява

По материала работи: Ставри Таргов
Гумените стелки за автомобилите ни - повече проблеми отколкото помощ

Зимата е времето на реактивите, мръсния сняг и постоянните неудобства поради факта, че в купето на автомобила непрекъснато се натрупва течност, състояща се от разтопен сняг, пътна мръсотия и сол, които сме принудени да внасяме в салона на колата. Могат ли гумените постелки да ни избавят от тези нещастия и каква е сериозната опасност от използването им, ви разказваме сега.

Мокрите и мръсни подове на автомобилите са неизменна част от шофирането през зимата, причинявайки постоянен дискомфорт на водачите. И изглежда, че обикновените стелки за кола трябва да се справят с този проблем. Но не. Ако са платнени, тогава влагата първо прониква в тях, а след това се озовава върху металния под на колата.

И това вече е проблем, тъй като води до корозия, а и може да причини късо съединение в окабеляването, тъй като в съвременните превозни средства огромен брой различни електрически снопове минават около пода. И постоянното присъствие в смес от сол, вода и пясък очевидно няма да им бъде от полза. Освен това тук има още един неприятен фактор.

По време на паркиране мръсната каша по пода на колата бързо замръзва, създавайки механичен натиск върху елементите на каросерията и електрическите кабели.

И след като загреете пак салона на колата, тя отново става течна, активно прониква в микропукнатини и унищожава различни детайли. Ето защо много собственици на автомобили купуват специални гумени стелки, които на първо време облекчават тежестта на проблема.

Но влагата отново се озовава на пода. Например по време на активни маневри или по време на рязко спиране почти неизбежно се случва въпросната течност да попадне под стелките, което създава и благоприятни условия за натрупване, заради по-бавното изпаряване на влагата.

И тогава всичко върви според описания по-горе сценарий, че доли и по-лошо - защото, както вече споменахме, гумените стелки не позволяват на влагата да се изпарява и дъното на колата остава доста по-дълго време мокро и следователно корозира повече, пише automedia.investor.bg.

Коментари

Новини Варна