IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Живот
10:29 | 3 юни 2015
Обновен: 10:36 | 6 май 2024

Хоталич, тайнственият подземен град под Крушевската планина

По материала работи: Златина Добрева
Хоталич, тайнственият подземен град под Крушевската планина

Когато пътуваш по пътя от Варна за София, няма как да разбереш, че само на няколко километра от отбивката за Севлиево, в подножието на Крушевската планина има разкрит цял средновековен град и крепост с тайнственото име Хоталич. Липсват обозначителни табели и билбордове, които да насочват пътниците. Но ако случайно решите да се отбиете, ще попаднете на едно от местата в България, които ни дават повод за национална гордост и с малко повече реклама и добър маркетинг ще станат притегателна дестинация за наши и чуждестранни туристи.

Тайнствен подземен град, вкопан под Крушевската планина, остава загадка за археолози и историци повече от век. За наличието на голямо средновековно селище с името Хотел в района на днешно Севлиево се знае от каменен строителен надпис, намерен случайно от селяни в района на Батошевския мъжки манастир през 30-те години на XX век. През 1979 г. при терасиране за залесяване в местността Джевизили бунар на 4 км северозападно от Севлиево работниците от горското стопанство се натъкват на каменни зидове. Археолози от Историческия музей в града започват спасителни разкопки. Още през първия сезон от земята са разкрити зидовете на два големи християнски храма, вписани един в друг - византийска базилика от V век и българска еднокорабна църква от X век. Досега са разкрити около 100 добре запазени каменни жилища, работилници, църкви и некрополи във външния град и цитаделата, както и над 900 експоната, свързани с местния бит, търговия и изкуство.

Външният град имал 4 квартала, простиращи се на 43 дка. Бил е опасан с висока защитна стена, запазена на места и днес до 3 метра, с пет порти. Няма съмнение, че това е Хотел – Хожтелец - Хоталич, както е назован в османски данъчни регистри от XV, XVI и XVII век.

Мястото е вълшебно. Посрещат ни любезни и усмихнати хора, разказват за историята на града и крепостта и се оплакват, че няма посетители. 4 153 601, 66 лв. е стойността на проекта за осигуряване на достъп и социализация на крепостта “Хоталич”, едно от малко познатите места в България. След приключването на всички дейности по този проект пред община Севлиево остава най-сериозната задача - да превърне “Хоталич” в разпознаваем бранд и привлекателен туристически обект.
Марица Гърдева

Коментари

Новини Варна