IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Живот
10:41 | 5 юни 2015
Обновен: 13:49 | 17 май 2024

Днес е Международният ден на околната среда

Отбелязваме и Световния ден на делфините

По материала работи: Златина Добрева
Днес е Международният ден на околната среда

Международният ден на околната среда отбелязваме днес.
Той е провъзгласен за такъв на 27-ата сесия на Общото събрание на ООН в Стокхолм, Швеция през 1972 г. На този форум е приета декларация за околната среда, представляваща първия международен договор за принципите на екологична защита на Земята.
Датата за честване е избрана на 5 юни – денят на начало на работата на Конференцията на ООН по проблемите на околната среда през 1972 г.


В своята резолюция Общото събрание призовава държавите и организациите членуващи в ООН ежегодно в този ден да провеждат мероприятия, потвърждаващи стремежа им да опазват и подобряват околната среда.


На 27-та сесия на Общото събрание на ООН е създадена нова организация в рамките на ООН – Програма на ООН за околната среда (ЮНЕП). Именно под егидата на ЮНЕП ежегодно се отбелязва този ден. Всяка година на този ден се присъжда основната награда на ООН в областта на околната среда и развитието – Глобал-500, на държавни, политически и обществени дейци, допринесли с дейността си за опазването на околната среда.

 

5 юни е и Международният ден на делфините. Той ще се отбележи за първи път у нас днес. Идеята за почитане на тези умни животни е по инициатива на ACCOBAMS - Споразумение за опазването на китоподобните бозайници в Черно море, Средиземно море и съседната акватория на Атлантически океан. За първи път в България, "Зелени Балкани" като партньор на ACCOBAMS, ще организира провеждането на празника в Поморие.

Коментари

Новини Варна