Крайморските ресторанти очакват туристите да напълнят масите им още по Великден

В менютата има калкан, чернокоп, барбун, сафрид, лаврак, хамсия, приготвени майсторски от готвачите

Крайморските ресторанти очакват туристите да напълнят масите им още по Великден

Крайморските ресторанти очакват туристите да напълнят масите им още по Великден. Те предлагат всякакви вкусотии от морски дарове. В менютата има калкан, чернокоп, барбун, сафрид, лаврак, хамсия, приготвени майсторски от готвачите.

Най-скъп е пърженият калкан. 38 лева излиза порция от вкусната риба, а най-евтина е хамсията. 9. 90 лв. струва чиния пържена хамсия, която е значително по- едра от цацата.

Пролетният сезон за рибарите още не е започнал. Морето е топло, но те чакат да спре вятърът и да могат да запърпорят с лодките си. Пасажите пролетен сафрид са първите, които с нетърпение чакат.

„Щом една лодка улучи пасажи от риба, морските звънят по мобилните телефони на свои колеги и приятели. За кратко време лодките се събират и всички се радват на добрата слука. Затова се казва , че в рибарлъка най- важни са "аверите", т.е. приятелите“, коментират в култовата кръчма на Ченгене скеле- "Морски сговор".

До 1-ви май трябва да са сложени и даляните. Там ще се ловят цаца и хамсия, после сафрид.

Не може на всяко място да се слага съоръжението на даляна, обясняват опитните рибари. Трябва заливът да е тих, за да не може вълнението да събори съоръжението - конструкция от мрежи, които се поставят в морето на колове, високи 17-20 метра.

Далянът е свързан с брега с още една мрежа - наричана от рибарите- „хавлията“. На „далянджийски език“, „палози“ се наричат коловете, на които се крепят мрежите.

Най-големият от тях е в центъра - „бащата на даляна“. „Шадрафоли“ пък са страничните котви, а има още „сапаци“, „ципи“, „двор“ и „къща“.

Труд

Коментари

Живот
Водещи новини
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата