IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Живот
13:20 | 24 май 2023
Обновен: 16:19 | 19 април 2024

Черен щъркел долетя в Сливен

Блатната птица е заснета в една от реките в града

По материала работи: Ставри Таргов
Черен щъркел долетя в Сливен

Черен щъркел долетя в град Сливен. Блатната птица е заснета в една от реките в града, това става ясно от публикация в социалната мрежа Фейсбук.
Сливен се пресича от реките Асеновска, Селищка и Новоселска, не е известно обаче в коя от реките е долетяла птицата, тъй като авторката на поста не е отбелязала къде точно я е забелязала.

"Неочакван гост в реката", написа Мария Ненчева, която е направила няколко снимки на черния щъркел.

Въпросната блатна птица е с черни горни части (глава, шия, гърди, гръб и криле), по които има златисто пурпурни и зеленикави отблясъци. Останалата част от перушината е чисто бяла. Човката и краката са червени.

"Откакто реката е чиста се срещат често. Много е приятно!", написа в коментарите под поста Валентина Балтова.

Първите сведения за разпространението на черния щъркел на територията на България са от началото на 1960-те години. За разлика от белия щъркел, който живее в провинцията и степите, черният щъркел обитава горите. Живеят в тихи вековни гори, като строят гнездото си на някое голямо дърво.

Ловните територии на черните щъркели се състоят от потоци, рекички, блата, както и ливади с ниска растителност.

Менюто на птиците е съставено основно от риби, бозайници, влечуги, мекотели, насекоми и др. Ловуват като нагазват в плитка вода и хващат своята плячка с дългия си клюн.

Много хора твърдят, че цветът на птицата не носи нищо добро и по-добре скоро да отлети на друго място. Други обаче смятат, че черният щъркел има магически способности и там, където се засели, носи късмет, здраве и благоденствие, пише Glasnews.bg.
 

Коментари

Новини Варна