IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Живот
15:28 | 11 юни 2015
Обновен: 11:06 | 28 април 2024

Кръстосването на краката повишава кръвното

Навикът може да предразположи към варикоза и тромбообразуване

По материала работи: Златина Добрева
Кръстосването на краката повишава кръвното

Кръстосването на краката може да ни „докара“ високо кръвно, информират учени чрез сп. Blood Pressure Monitoring.  Многократното упражняване на този навик през деня повишава систолното кръвно налягане със 7%, а диастолното - с 2%. При кръстосване на краката се получава задържане на кръвообращението и натрупване на течности в долната им половина. Съчетан с продължително обездвижване, навикът може да предразположи към варикоза и тромбообразуване. Ето защо е добре да не задържаме краката си един върху друг за повече от 10 – 15 минути. Споменатите рискове могат да се избегнат с раздвижване на всеки половин час.

При изправен стоеж по-здравословно е да избягваме поставянето на краката си опънати и прибрани един до друг или кръстосани при коленете, тъй като това натоварва ставите. При тази поза се отнема възможността да се активизират и укрепнат мускулите в краката, основно които поддържат коленете. За да нямаме оплаквания от стави за дълго, ортопедите препоръчват при изправено положение леко да присвиваме коленете.

Отпуснатите рамене пък ни правят непохватни в буквалния смисъл. Затова е добре да тренираме правилна стойка. Свитите рамене, извитият гръб създават напрежение в тялото, вследствие на което през втората половина на деня е възможно да се появят болки в раменете, врата, гърба.

Лошата стойка впоследствие може да навреди на пълноценното функциониране на органите в гръдния кош заради притискането им, което се получава. Освен че по принцип липсва естетика на силуета при отпуснат гръб, се добавя още един съществен негатив – мускулите в тялото се развиват несиметрично, небалансирано, което допълнително усложнява проблема.

За да избегнете сходен проблем, избягвайте да носите и чантата си, особено ако е тежка, всеки път на едно и също рамо. Понякога неприятните хронични болки, които изпитваме в ръка, плешка, врат, не се дължат на друго, а на извършването на еднотипни механични и повторяеми действия във всекидневието, при които се напрягат само едната половина на тялото или само единият крайник.

 

Коментари

Новини Варна