IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Живот
15:45 | 11 юни 2015
Обновен: 21:16 | 28 април 2024

Почина Кристофър Лий

Британският актьор издъхна на 93 г.

По материала работи: Златина Добрева
Почина Кристофър Лий

Големият британски актьор сър Кристофър Лий, който е познат на българския зрител с участието си в сагите "Властелинът на пръстените" и "Междузвездни войни", е починал, съобщи "Индипендънт.

Той издъхнал на 93-годишна възраст в неделя в болница в Лондон.

Кристофър Лий е носител на наградите БАФТА „Сатурн“, „Сателит“ и награда на президента от фестивала „Карлови Вари“.

Лий е най-известен с ролите си на злодеи. Получава известност с ролята си на Граф Дракула в поредица от филми на ужасите на „Хамър филм прадъкшънс“. Други известни негови роли са тази на лорд Съмърайл в „Плетеният човек“ и Франциско Скараманга в „Човекът със златния пищов“.

В началото на XXI век Лий е на над осемдесет години и все още играе във филми като трилогията „Властелинът на пръстените“, епизоди II и III на „Междузвездни войни“ и „Чарли и шоколадовата фабрика“.

Кристофър Лий е командор на Ордена на свети Йоан от 1997 г., посочва "Труд". Той е и командор на Британската империя от 2001 г. за принос към драматургията и рицар-бакалавър от 2009 г. заради приноса му към драматургията и благотворителността.  

Коментари

Новини Варна