IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Живот
09:00 | 8 август 2023
Обновен: 04:28 | 14 май 2024

Имен ден празнуват Емилиан, Емилиян, Емил, Емилия, Трендафил

Църквата почита Св. Емилиан Изповедник - епископ Кизически, Св. мъченик Трендафил Загорски

По материала работи: Ставри Таргов
Имен ден празнуват Емилиан, Емилиян, Емил, Емилия, Трендафил

Днес църквата почита Св. Емилиан Изповедник - епископ Кизически, Св. мъченик Трендафил Загорски.

Свети Емилиан бил епископ в гр. Кизик по времето на император Лъв Арменец. Светията отказвал да изпълни указа му да изхвърли иконите от църквите и бил изпратен заедно с много православни епископи в изгнание. Въпреки това Лъв Арменец настоявал той публично да порицае почитането на светите икони, св. Емилиан му казал:

„Ако тоя въпрос е църковен, както сам говориш, то нека се изследва според обичая в Църквата! От старо време църковните въпроси се изследват в църквите, а не в царските палати.“

След 5 години в изгнание, след много мъки и унижения заради Христа, той починал през 820 г.

Св. мъченик Трендафил Загорски бил роден 1663 г. в Загора Магнесийска, близо до Волос. Още на 18-годишна възраст става моряк, но турците го залавят. С мъчения искат да се откаже от християнската си вяра и да стане мюсюлманин, пише 24 часа.

Бил подложен на много мъчения в Цариград, но смело отстоявал вярата. "Аз съм християнин и не се отричам от моя Спасител Христос", казал светията и за думите си бил убит на 8 август 1680 г.

Имен ден празнуват Емилиан, Емилиян, Емил, Емилия, Трендафил.

Коментари

Новини Варна