IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Живот
15:40 | 17 септември 2023
Обновен: 20:24 | 3 май 2024

Култова ракия е на път да изчезне

Причината - слаба реколта от кайсии

По материала работи: Ставри Таргов
Култова ракия е на път да изчезне

Любимата ракия на българина изчезва. Започва сезонът на варенето на кайсиева ракия – традиционен еликсир за Русенския и Силистренския регион. Тази година обаче стопаните няма да напълнят казаните с ароматната алкохолна напитка.

До момента в един от центровете на кайсиевия район на България - село Бабова, са сварени едва 120 литра кайсиева ракия, уточнява Нова телевизия.

Причината - кайсиите измръзнаха, хората няма от къде да си купят или пък, ако има плодовете, са много скъпи.

Дистилерията на братята Иво и Станислав приема поръчки за варене на ракия не само от Русенски регион, но и от Тутракан. Според Станислав в момента е рядкост някой да дойде да извари кайсия. Иво пък споделя, че в месеца, в който върви кайсиевата кампания има максимум 10 изварявания.

А причината се крие във времето - необичайно студената пролет. Иво обяснява, че реколтата е измръзнала.

„Кайсията е един от плодовете, които изваряваме в най-малки количества в момента, защото по селата хората вече почти нямат кайсии, а ако отидат да си купят от голям производител, цената е много висока - около 1.50 лв. на килограм", казва Станислав.

Скъпи освен кайсиите, са и всички останали консумативи за варенето ѝ. По думите на Иво 1 литър ракия излиза около 10 лв. на производителя.

Заради поредната неблагоприятна година за кайсиевите насаждения, все повече хора ги заменяли с други плодни дървета.

„Предни години това беше традиция в нашия регион, хората повечето изваряваха от кайсия. Сливата почти не беше позната, а сега започнаха вместо кайсии, да слагат сливи", уточнява Станислав.

Ако тази тенденция продължи, кайсиевата ракия все по-рядко ще присъства на трапезата на българите. Въпреки специфичните ѝ вкусови качества.

Ароматът на кайсиевата ракия се разгръща най-добре, когато достигне 42 алкохолни градуса, разказват Иво и Станислав. И са сигурни, че винаги има повод за наздравица, макар и не точно с кайсиева ракия на трапезата, пише "Стандарт".

Коментари

Новини Варна