IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Живот
10:00 | 24 септември 2023
Обновен: 11:17 | 28 април 2024

Отново има слонове в Софийския зоопарк

Двете дами - Фрося и Луиза пристигнаха от Германия

По материала работи: Слав Велев
Отново има слонове в Софийския зоопарк

Снимка:Фейсбук

Отново има слонове в Софийския зоопарк, след смъртта на индийската слоница Артайда.

Зоокътът приветства с Фрося и Луиза - двете нови индийски слоници, които ще обогатят колекцията му. Те тръгнаха от Аугсбург, Германия, на 19 септември и изминаха над 1500 километра в специален тир на холандска фирма за транспорт на диви животни.

Пътуването им продължи два дни, след което слоновете бяха разтоварени с кран в новия им дом в Зоологическа градина - София.

Артайда почина през 2021 г. Тя бе най-възрастното животно в Софийския зоопарк. Артайда се отиде на преклонната за слоновете възраст от 58 години. През последните 10 години за нея се полагаха ежедневни и специализирани грижи под ръководството на световни експерти по отглеждане на слонове в зоопарковете. Специално внимание са обръщаше на състоянието на краката и на зъбите й. А през декември екип от ветеринарни лекари и биолози й направи профилактичен преглед с термоскенер като не бяха констатирани отклонения от нормата за възрастни слонове. Постепенно обаче Артайда загуби апетит и започна да се храни по-малко от обикновено, стана по-трудно подвижна и въпреки старанието на гледачите й, които ежедневно се грижат за нея, тя почина от старост.

Коментари

Новини Варна