IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Живот
14:20 | 25 ноември 2023
Обновен: 23:05 | 3 май 2024

Странни светлини озариха небето тази нощ (Видео)

Камера за видеонаблюдение също е уловила явлението

По материала работи: Ставри Таргов
Странни светлини озариха небето тази нощ (Видео)

Кадри Стилиян Йорданов, Даниела Цветкова

Необичайни светлини бяха забелязани в небето тази нощ. Жители на област Велико Търново са забелязали движещи се цветни петна малко преди полунощ.

Някои от тях са опитали да ги заснемат, а камера за видеонаблюдение също е уловила явлението.

На моменти няколко лилави лъча се заформят, като променят посоката си. Редуват се и синьо-зелени нюанси. Все още не е известно точно на какво се дължат те, пише Glasnews.bg.

Хората трудно се ориентират за точната локация на светлините. Някои смятат, че са били над Лясковец или в района на Драгижево.

Припомняме, че само преди няколко седмици червено сияние изненада страната ни. Небето стана яркорозово и лилавочервено, а на места - кървавочервено.

Появиха се множество версии, като в крайна сметка се оказа, че това е в резултат на геомагнитна буря.

Магнитната буря е причинена от изхвърлена от Слънцето коронарна маса, като изригването е било по посока към Земята. Kp индексът е достигнал стойност 8, а това означава много силна магнитна буря.

Той може да бъде от 0 до 9 (екстремно силна буря). Планетарният Kp индекс е мярка за смутеността на земното магнитно поле и за силата на магнитната буря.

 

Коментари

Новини Варна