Днес е международният ден на сушито - една от любимите храни на много хора по света.
Традиционното японско ястие попада в топ 5 на най-поръчваните храни. По този повод foodpanda, подбра няколко любопитни факта за този специалитет.
Суши е измислено през 4000 г. пр.н.е. като метод за консервиране на храна.
Сушито, което познаваме в сегашния му вид, е измислено от Ханая Хохей през XIX век.
Противно на общоприетото вярване, суши означава оризов оцет със захар и сол, а не сурова риба.
Суши рулата са били евтина храна.
Днес има над 61 000 суши ресторанта по света.
Суши с риба „фугу", една от смъртоносните риби в света. За да бъдат сертифицирани за работа с нея, готвачите трябва да преминат много строго обучение, което включва и яденето на тази риба.
В продължение на векове е имало закон, гласящ, че императорът не може да яде „фугу", заради риска от отравяне.
Традиционно, сушито се сервира в японски минималистичен стил - табли с геометрични форми, едноцветни или двуцветни, от естествена или лакирана дървесина, в съответствие с естетическите качества на кухнята. Сушито се сервира със соев сос, васаби (хрян) паста и маринован Гари (японски джинджифил).
Експертите съветват, когато консумирате различни видове суши, първо да започнете с по-светлите на цвят към по-тъмните.
Традиционно сушито се яде с пръсти. Яденето с ръце е позволено дори и по време на официална вечеря. Въпреки това, днес рядко се практикува. Затова повечето японци ядат сушито с клечки.
Коментари