IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Живот
08:48 | 19 юни 2015
Обновен: 21:55 | 28 април 2024

Хапвайте кускус за здраво сърце

Една чаша осигурява 39% от необходимия калий за деня

По материала работи: Златина Добрева
Хапвайте кускус за здраво сърце

Чудите се какво да направите за закуска? Ето ви отговора - кускус.

Кускусът е паста, направена от малки гранули грис или от пълнозърнесто царевично брашно. Този кулинарен продукт може да се използва като заместител на ориз или киноа.

Установено е, че количеството от една чаша кускус или друго макаронено изделие зарежда организма със 176 калории, което е по-малко от неговите кулинарни алтернативи – ориз и киноа, които съдържат съответно 205 и 254 калории.

В същото количество кускус може да се намерят 6 г протеини, което е 12% от препоръчителното дневно количество. Тези микронутриенти са необходими за изграждането на мускулите след тренировка, както и за поддържането на енергията в организма.

По-голяма част от калориите в пълнозърнестия вариант на храната се дължат на въглехидратите. Количеството от една чаша доставя на организма 38 г въглехидрати. Експертите твърдят, че за поддържането на оптимални енергийни нива организмът се нуждае от 130 г от хранителното вещество.

Пълнозърнестият кускус съдържа повече мазнини в сравнение с произведения от бяло брашно. В чаша пълнозърнест кускус могат да се намерят 1 г мазнини.

В зърнената храна има и минерали. Споменатото количество предоставя 43 мкг селен, което съставлява 61% от дневната нужда от него. Този микроелемент е необходим в малки количества на организма. Ролята му обаче е важна – действа като антиоксидант и защитава здравите клетки от вредните ефекти на токсините, които могат да доведат до мутации в ДНК. Резултатът е развитие на различни болести и преждевременно стареене.

В кускуса се съдържа и калий. Той играе ключова роля за регулирането на кръвното налягане и сърдечния ритъм. Калият помага още за мускулните контракции. Тъй като сърцето е мускул, то има нужда от минерала.

Една чаша кускус осигурява 91 калий, или 39% от необходимия му прием за деня.

Коментари

Новини Варна