Българинът пенсионира кюфтето и салама. Замени ги с пържоли.
Значително се е увеличило потреблението си на свинско месо през последните 10 години у нас, показват данните на Националната статистика за периода от 2013 до 2022 година.
Предпочитанията към прясното месо са за сметка на каймата и колбасите.
Ако през 2013 г. едно домакинство е консумирало средно по 17,8 кг свинско на година, то през 2022 г. потреблението вече е близо 26 кг. И има причина за това.
Потреблението на кайма се е свило от 18 на 16 килограма за година. Намаление с близо 3 килограма годишно е отчетено и при консумацията на малотрайни колбаси.
Предпочитанията на клиентите към месото за сметка на колбасите и кюфтетата, често ги водят на пазар и извън България, особено живеещите в погранични райони, предава NOVA.
"Ние имаме изградена магазинна мрежа и във Велико Търново. Там повече се пазарува, защото в Русе ние сме до европейска столица Букурещ и там храната е с по-ниско ДДС - животновъдите са освободени от всякакви данъци и директно си ги вкарват в магазина. Така цената е много по-добра отколкото българската и си ходят събота и неделя да си пазаруват в Румъния", споделя Борис Биринджиев - месопреработвател.
Статистиката показва, че свинското е поскъпвало с най-бавни темпове - общо с един лев за десет години. Практиката пък показва, че също с един лев е скочила цената на прасетата, но само за 2023 г.
"За нашите прасета изкупната цена беше два лева плюс ДДС, в момента купуваме на 3 лева с ДДС - с един лев по-скъпо е свинското месо от миналата година.
Никога в България не е прескачала цената на прасетата над 2,50-2,60 лева, а в момента е 3,60 живо тегло", обясни още месопреработвателят.
Въпреки това повишената консумация на българско месо е трайна тенденция, като показател за това са малките фирмени магазини, където месни продукти не залежават.
"Месните продукти, насочени за унищожаване, са близо 37 килограма. Ние регулярно имаме контрол по такива обекти, колегите проверяват на база оценка на риска ежегодно. Това че има толкова малко храни, показва, че те си вършат работата и потребителя консумира безопасни храни", подчерта Георги Дяков от БАБХ Русе.
Ако пък в търговската мрежа е останало непродадено месо, чиято трайност все още е в срок, то добрият вариант е да бъде дарено на Българската хранителна банка, където гладуващи хора да могат да бъдат подпомогнати, пише "Труд".

"Икономическо цунами", "Пистолет срещу бизнеса": Критики срещу Бюджет 2026
Иван Иванов се би мъжки, но загуби на дебюта си в турнир от ATP
Скандал в българския шахмат - грозят ни тежки санкции
Централна прогноза
Обсерваторията „Вера Рубин“ откри огромен звезден поток
В монголската пустиня издигат „марсиански“ лагер
Тъмната материя се подчинява на гравитационни „кладенци“
SpaceX изстреля в Космоса изцяло турски спътник
БФС прости на Кабаков за изцепката му
Текпетей аут от Лудогорец, оперираха го
Официално: Владо Манчев смени ЦСКА с Миньор Перник
Роналдо отписа свой сънародник в Ман Юнайтед
Тест: Коя емоция управлява живота ви в момента?
Пълнолуние в Телец на 5 ноември – портал към изобилие и сбъдване на желания
Сила на всяка възраст – 3 причини жените да вдигат тежести
Нов нехормонален медикамент при менопауза одобри FDA
Памуклийка – древна билка от помощ при съвременни заболявания
Захарен диабет тип I при деца - хранене и инсулинолечение
В УМБАЛ „Света Марина“ – Варна спасиха петдневно бебе с рядка вродена аномалия
Собственикът на Pizza Hut обмисля продажбата на веригата ресторанти
Християн Мицкоски обвини България в тормоз заради исканията към РС Македония
О’Лиъри към Рийвс: Свалете таксата на пътник
Cadillac сложи космическа цена на своя флагман
Антъни Хопкинс: Вече е модерно да „страдаш“ от нелечими болести
Фантастичен НОЕМВРИ за 3 зодии!
Коментари