IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Живот
17:56 | 24 юни 2015
Обновен: 11:49 | 28 април 2024

Канабисът не помагал много при болести

Изпитанията са направени общо с 6500 участници

По материала работи: Борис Проданов
Канабисът не помагал много при болести

Терапевтичният ефект от канабиса е ограничен, дори несигурен, в зависимост от симптомите, показа американско изследване, анализирало резултатите от 79 клинични изпитания, предаде АФП.


Изпитанията са направени общо с 6500 участници. Анализът показва, че понякога марихуаната помага при хронични невропатични болки и спазми от множествена склероза. Доказателствата обаче са неубедителни за някаква полза от нея при раково болните срещу гадене и повръщане заради химиотерапия, както и за хората, страдащи от безсъние и синдром на Турет. Що се отнася до безпокойството и депресията, не се наблюдава никакво подобрение.


В същото време марихуаната предизвиква странични ефекти като замаяност, сухота в устата, гадене, умора, сънливост, еуфория, повръщане, дезориентация, объркване, загуба на равонвесие и халюцинации.


В САЩ 23 щата и столицата Вашингтон разрешават употребата на канабиса за медицински цели. Подобни закони има и в много други държави.


В коментара си двама психиатри от университета Йейл пишат, че ентусиазмът към медицинската марихуана е по-голям, отколкото позволяват данните от медицински изследвания и настояват да се изчака с широката й употреба.

Коментари

Новини Варна