IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Живот
09:23 | 28 юни 2015
Обновен: 11:07 | 1 май 2024

Направете си паста за добро настроение

Консумацията на пълнозърнеста паста покачва нивото на серотонин и ни кара да се чувстваме добре.

По материала работи: manager
Направете си паста за добро настроение

КОНСУМАЦИЯТА НА ПАСТА (ВСЯКАКЪВ ВИД И ФОРМА МАКАРОНИ, И СПАГЕТИ- ТОРТЕЛИНИ, ТАЛИАТЕЛИ, РИГАТОНИ, РАВИОЛИ, ПЕННЕ, ОРЗО, ЛИНГУИНИ, ЛАЗАНЯ, НОЧИ, ФУЗИЛЛИ, ФАРФАЛЛЕ, КОНЧИЛИ, АМОРИ И Т.Н.) МОЖЕ ДА ПОДОБРИ НАСТРОЕНИЕТО НИ!
В този случай, мозъкът ни използва веществото серотонин и ни кара да се чувстваме добре.

Когато консумираме въглехидрати (като паста), нивата на кръвната захар и серотонина се покачват. Това приятно настроение може да продължи до няколко часа.

Едновременното консумиране на белтъчини с паста обаче отслабва този ефект, докато консумацията на пълнозърнеста паста го засилва. Все още е спорно кой е създателя на тази божествена за някои храна. Най-големите претенденти за титлата „създатели на пастата” са Италия, Арабските държави и Китай. И според много хора именно италианците са ги открили първо, но това не е така.

А ето и доказателствата: В останките на Ладжиа, село Минхъ, провинция Чинхай, китайски археолози са открили купичка спагети, които били от преди 4000 години, можете ли да си представите?..  Най-интересното е, че цветът им все още бил жълт и много приличали на сегашните спагети. Според археолозите, това са най-древните останки от ястието. Затова и тези доказателства обявяват Китай за страната, в която чудната паста се е приготвила за първи път.
Въпреки че китайците печелят в битката за откриватели на спагетите, в Италия са първите писмени данни за тези ястия. За столица на вкусната паста днес е обявен Неапол. Съществуват и писмени сведения, че още през 10 век. Италианците от Южна Италия и Сицилия са си похапвали паста. Може би тяхната рецепта е била много по-различна от нашите днес, но важното е, че и те са имали късмета да опитат от тази вкусотия.

Векове по-късно през XVIII и XIX век пастата била основната храна на обикновените хора, които дори я ядели с ръце. Но когато била изобретена вилицата, спагетите се превърнали в едно много специални ястие, което се сервирало на кралските персони. Използвайки вилицата, те можели да си хапват от невероятната храна, без да се притесняват, че ще изцапат скъпите си одежди или че ще се изложат пред някой.
Днес, пастата е любима на много от нас (и ние сме в това число) и всеки може да се им наслади като си ги приготви по начин, по който му харесва. Рецепти много, дори и вие може да си измислите своя собствена. Има обаче няколко правила, които не трябва да забравяме, когато става дума за паста. Ето и кои са те:

·        Пастата не се реже с нож. Единственото тестено изделие от този вид, което може да нарежете е лазанята. Тя също е много вкусна, особено ако знаете как точно да я приготвите. Прилича много на българската мусака ( на външен вид) и затова се яде по класическия начин с нож и вилица.

·         Когато сервирате пастата, тя трябва да е леко твърда, защото това ще ни помогне да я ядем по-лесно и да не се чупи, когато я забодем.

·        За пастата е много важен сосът, който всеки може да си приготви по собствен начин. Той се сервира направо върху порцията, а сиренето, което може да я гарнира, е само пармеджано. Някои предпочитат кашкавал. Чубрицата и кетчупа обаче нямат място в нито една истинснка италианска рецепта.

·        Ако сте в изискан ресторант, на официална вечеря, или сте си поканили гости, не поръчвайте паста с дълга форма като спагети или фетучини. Яденето им винаги носи рискове – може да се окапете, да не се справите с завиването им или да се изложите като си препълните устата с голяма хапка.

·        Въпреки че може би сте го видели по много филмчета, никога не смучете спагетите, защото това е много неприятно и некултурно.

·        Към пастата традиционно върви всякакво вино, определящ е сосът с неговите подправки.

·        Може би сте чували или сте опитвали кус-кус, но трябва да знаете, че той не спада към групата на пастите. Консумира се по много по-различен начин – с бяло българско сирене или захар. Въпреки че за италианците тази комбинация е лоша, за повечето българи кус-кусът е една перфектна закуска.

 

Коментари

Новини Варна